Larseredsrundan, en ny spännande vandringsled på Hisingen, norra Göteborg

A new hiking trail on the island of Hisningen in the district Kärra in northern Gothenburg. Hiking trail in exciting wilderness, 4.5 km long, with offroad feeling. But only a few parking spaces adjacent to the hiking trail
En ny vandringsled har anlagts mellan Hisings Kärra och Säve (Djupedal). Den har fått namnet Larseredsrundan, är ca: 4,5 km lång/kort och är till stora delar helt i min smak. Vacker varierad natur kryddad med utkikspunkter där man kan se ända ut till havet. Den bjuder även på lite strapatser och är bitvis lite av ett äventyr. Det är lite offroadkänsla över vissa stigar (innan vi alla har hjälps åt att trampa upp dem). En vandring på naturens villkor. Jag😄av välbehag (inombords alltså). Jo, jag blir verkligen görglad när det finns personer som satsar på att anlägga denna typ av vandringsleder och inte bara fokuserar på att göra alla vandringsleder i Göteborg barnvagnsvänliga.
Läs mer här om hur leden kom till och varför. Här handlar det om samma gäng som låg bakom vandringsled Röda löven "Kroksjöslingan" i Angered. Här kunde jag läsa att gänget tyckte det var lite som att ge sig ut på skattjakt när man skulle finna fram hur leden skulle gå och att leta upp spännande platser att visa upp för oss vandrare. I mitt tycke har det gjorts ett kanonjobb och ni har fått till en mycket trevlig runda.
Nu till mina upplevelser från vandringen, bevarade på bilder och film. Lite som vanligt alltså. Jag har gått leden 2 gånger och parkerat både i väst och i öst. Bilden nedan visar parkeringsplatsen i öst vid Larsared strax väster om Kärra centrum. Detta var andra besöket, första gången parkerade jag vid Djupedalsvägen. Där finns ingen parkeringsplats, men det finns möjlighet att parkera där stigen börjar om inte två andra bilar hunnit före.


Kartan ovan är den officiella och där ser det ut som att man placerat P:et där jag nu stod parkerad. Jag har dock små funderingar på vart dom som bor här i husen skall parkera om besökarna till leden blir fler än bara några stycken. Stod jag verkligen parkerad rätt? Det finns nämligen en tänkbar plats till ett kort stycke längre in på vägen i andra kurvan.
Jag mejlade Torsten Andersen som är skogsansvarig på Fastighetskontorets skogsförvaltning. Torsten är en av personerna bakom vandringsleden och kan naturligtvis ge svar på den frågan. Det är ju bra för er läsare att veta vart ni lämpligast parkerar. Och jag stod rätt, menTorsten var noga med att påpeka att det är mycket begränsat med parkeringsplatser. (OBS: platsen är inte markerad med en P skylt). Torsten berättade att man ser över möjligheterna att få till en större parkeringsyta, både här i öst och i väst. Men han kan i nuläget inte lova något. Men Torsten vill gärna kommunicera följande till Er vandrare: ” Detta är en naturvandringsrunda i varierande skogsterräng där vandrare kommer att uppleva olika naturtyper och skogsmiljöer”
Nedan en karta där jag markerat båda "parkeringsplatserna" och med ett stort P där jag stod parkerad nu.


Strax bortanför parkeringsplatsen går leden in i skogen, tydlig skylt visar detta (om man vet vad vandringsleden heter 😎😊). Jag valde att gå leden medsols och snart stod jag vid Sankt Görans grav och funderade. Funderade på hur jag kunde gå fel första gången jag gick vandringsleden och ankom hit till graven allt för fort. Jag återkommer till det.



Jag gillar allt med den här vandringsleden, men med lite minus för den gallrade risiga granskogen. Bättre än kalhygge med inte särskilt vacker att titta på. Men detta handlar om skogsbruk och ett syfte med leden är att berätta om stadens arbete med policyn för ett hyggesfritt skogsbruk.


Ganska snart lämnade jag den gallrade granskogen bakom mig och kom ut på en myr, som jag fick uppleva från en lång spång.



Bild ovan: Inte långt därefter bar det av ned genom en spännande ravin (även översta bilden i inlägget). Ett lite småknixigt och trevligt parti som jag gillar att man dragit leden genom 😍.

Kartan nedan och bilden ovan: Jag befann mig nu vid den röda punkten, där avstickaren från Djupedalsvägen ansluter. Här skall det enligt kartan finnas ett bord med bänkar. Men bilden visar allt jag fann här och det några meter ned mot Djupedalsvägen. Kanske är det tänkt att man skall sitta på ena plankan och ha den andra i knäet som bord 😊.
OBS: Kommentar från Nils Rosenbeck-Due som jag lyft upp hit.
Jag vill bara uppmärksamma att det nu finns rastplats vid tjärnen och nya skyltar är på plats vid Larseredsrundan / Mvh Nils
Nils Rosenbeck-Due är skogstekniker och det är han tillsammans med Torsten Andersen och en Axel Skog (också skogstekniker) som har planerat och ställt iordning vandringsleden. Hatten av för dem.


Bild ovan: "Parkeringsplatsen" där leden startar vid Djupedalsvägen rymmer inte mer än 2 bilar, förutsatt att den första bilen parkerar med förstånd.
Tillbaka uppe på leden tog jag mig en titt på tjärnet som leden passerar strax intill, bild nedan.


Nu gick jag mot Utkikspunkter, det hade jag i och för sig gjort hela tiden. Stigarna var torra och fina så mitt val att gå i sköna "löparskor" var klokt.
Bild nedan: Första utkikspunkten. Låååångt där ute skymtar man havet och öarna i Göteborgs norra skärgård. Fakta information: För att komma hit upp måste man gå uppåt.


Bild ovan och nedan: Samma sak här fast nu befann jag mig på utkikspunkt 2.


Bild ovan: Märkningen man följer, röd.
Så småningom efter en hel del upp och ned befann jag mig i den gallrade granskogen igen. Men nu blev dosen större och längre ihållande. Efter halvhygget var det inte långa biten vandringsled kvar.
Strax före halvhygget hade jag mött 2 tjejer som just avklarat detta parti, dom gick åt motsatt håll, motsols. Jag frågade om dom gått leden förut och svaret blev nej. Jag berättade att resten av leden är härligt vild och spännande i fin natur. "Åh va kul att höra, för den här biten vi gått har ju inte varit något direkt särskilt".

Kartan ovan: Här gick jag fel fösta gången när jag startade från Djupedalsvägen. Jag följde stigen (ej med på kartan) rakt fram söderut och kom ned till Sankt Görans grav (utan att märka att jag gått fel). Därmed började jag gå högervarv och sedan blev ingenting som jag tänkt mig. Men det glömmer vi.

Bild ovan: En liten bokskog strax innan framme.
Det är som sagt mycket knapert med parkeringsplatser i anslutning till den här leden. Jag läste att man rekommenderas att cykla eller åka buss och kliva av vid Säve station. Därifrån är det 3 km på asfalt = 6 km fram och tillbaka. Jo jag tackar, det är 1,5 km längre än vad leden mäter 😑
Och till sist, läs HÄR när jag gick Larseredsrundan med Vandringsgänget. Då startade vi från Prilyckegatan i Kärra (lättare med parkeringsplatser) och gick via Jämmerbeget fram och tillbaka på små skogsstigar, total längd cirka 8km +.
Detta vandringstips på film. Det är nog först när ni sett filmen som ni förstår vad som charmat mig med den här vandringsleden.
Kommentarer på youtube om filmen.
Otroligt fina bildkompositioner! / Tommi A
Alltid lika kul att se video från dig!! Tack / Johan G
Jag beundrar filmaren verkligen proffsigt gjort. Du är en mästare i att filma, vilket arbete du gör. / Thomas D
Tack för en kanon bra video och reportage / Magnus G
Den här vandringsleden blev jag tipsad om av en beökare på min youtubekanal. Det gick dock inte att svara och tacka honom för tipset (av någon anledning).
Du har väl koll på att alla mina vandringstips finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.