von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Vandring i Kullaviksskogen (Kullavik-Hålan?), Kungsbacka kommun.

Vandringar Halland, Vandringar kring Göteborg Bilder, Blåsippor, Ekskog, Halland, Kungsbacka, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Västsverige, adventure, aktivitet, dagsvandring, dagsvandringar, foto, fottur, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsblogg, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, skogspromenad, skogsvandring, trail, trekking, ute, utflykt, utflyktsmål, utsikt, vandra, vandring, vandringsblogg, vandringstips, vandringstur, vildmark, wandern Permalink4
This is a small nature area in Kullavik between Gothenburg and Kungsbacka. It is a fairly hilly forest area where the small oak dominates.
 
Här tipsar jag om en promenad på ca: +-4 km, på ett ungefär si så där. Detta är ett ganska litet skogsområde men med gott om trevliga stigar. Men det finns ingen markerad led, i alla fall ingen officiell, vad jag vet. Men det finns markeringar lite varstans i skogen.
 
Vet inte varför det här området kallas "hålan" när det egentligen rör sig om ett ganska kuperat bergsområde. Ett urbergsområde, bestående av ekskogsklädda bergkullar. Det kunde jag läsa mig till här. Men det rör sig inte om stora präktiga bjässar till ekar, utan snarare små, spinkiga och krokiga. 
 
Detta är till 100% en skogsvandring och en ganska fin och varierad sådan, där man "HURRA HURRA" enbart finner riktiga skogsstigar. Ni vet sådana däringa som kan vara blöta, leriga och fulla av rötter. Stigar som vi människor och djur har trampat upp. Inte en enda grusad gångväg finns att hitta i skogen, gilla poängen drällde in.
Och det finns gott om stigar som går kors å tvärs genom skogen. Så egentligen är det väl bara att ge sig ut på upptäcktsfärd och leta sig fram efter eget huvud och förstånd. Men jag kan naturligtvis inte låta bli att tipsa om en mycket trevlig runda, en runda som jag fick till efter 5 besök i skogen under 2019 och som visar upp det mesta av detta lilla naturområde.
 
Men tyvärr har jag inte fått fatt i en vettig karta att använda som grund, och med en skog knökfull av stigar så finns ju alltid risken att det blir lite förvirrat, som vanligt 🤪. Men visst gjorde jag tappra försök att få tag i en bättre karta. Det hängde ju orienteringsskärmar ute i skogen så jag visste att det måste finnas en orienteringskarta över området. Jag mejlade orienteringsklubben IF Rigor, men utan att få något svar. Jag ringde även till Kungsbacka kommun där jag fick prata med en ansvarig efter att ha berättat mitt ärende. Men kvinnan jag fick prata med hade ingen aning om vilken skog jag pratade om. Ha ha, kan det vara därför Kungsbacka kommun inte har kunnat satsa kulor på att plantera hela skogen full av grusade gångvägar. Kungsbacka kommun känner helt enkelt inte till att Kullaviksskogen existerar? Jo jo, tänk om det är så. Halleluja!!
 
Parkeringsplatsen vid Maleviksskolan är utgångspunkten för detta vandringstips, se bilden nedan. I bakgrunden ser man dom ekskogsklädda bergen. 
Det går även bra att parkera vid Hemköp norr om skogen. Åker man buss så kliver man lämpligast av på hållplats Rönnarräcke, se kartan ovan. Från hållplatsen är det bara ett kliv eller två så är man inne i skogen. Mer info om detta när jag kommer fram dit. 
 
I bortre hörnet av fotbollsplanerna leder en stig in i skogen och upp på berget. Det blir en del uppför men aldrig speciellt brant. Är man observant så kan man se gul färg på vissa trädstammar. Gul markering leder säkert någonstans, jag har dock inte tagit reda på vart. Men i alla fall fram till stigkorset, och dit har jag markerat med gul färg på kartan nedan. Men lägg inte så stor vikt vid den gula färgen, det finns liksom bara en stig att hålla reda på. 
 
Bild ovan: Vet inte om dom gula markeringarna på stammarna till vänster och höger om mig syns tydligt, men dom fanns där i alla fall. Här kom jag fram till stigkorset, större röd punkt på kartan nedan. Tar man höger kommer man ned till villorna i Hålan (heter så) och väljer man vänster leder stigen(arna) ned till "blåsippedalen". Mer info om dom blåa sipporna senare. Men jag knallade rakt fram genom en stenmur och sedan snett upp vänster (och höger) upp i berget. 
 
Sträckan jag gått nu från Maleviksskolan och hit upp till stigkorset går man enbart om man startar från Maleviksskolan. Annars blir det bara en onödig avstickare som inte lämnar några djupare avtryck mer än i leran om det är blött. 
 
Strax befann jag mig i ett bergigt lite småvilt parti med stora mossklädda stenblock. 
 
Nu kan man se rött kludd på vissa trädstammar. Dom flesta av dom stigar jag följde fortsättningsvis är kantade av rödmarkerade trädstammar, ibland i form av pilar. Därför röd färg även på kartan. Men som sagt, inte heller nu skall man lägga alltför mycket fokus på detta då röd markering förekommer längs många fler stigar än dom jag följde. Jag vet inte vilka det är som ligger bakom märkningen, kanske en cykelklubb. Dock kan jag inte minnas att jag sett några direkta spår efter cyklar. Jag har inte heller funnit någon information om markerade leder i Kullaviksskogen. Det är överhuvudtaget svårt att hitta information om Kullaviksskogen. 
 
Bild ovan: Här hade jag tagit ett par kliv bort från stigen ut på ett berg som ger lite utsikt åt sydost. Jag har skrivit "liten utsikt" på kartan. Det är ingen utsikt att skryta högt om, men lite ser man av någonting
 
Stigen fortsätter att följa den skogsklädda bergsbranten norrut "högt" ovanför villorna längs gamla Särövägen. Vid ett stigskilje skall man följa stigen åt vänster. Går man rakt fram så bär det av ned till gamla Särövägen och då blir det alldeles galet. 
 
När man ser det röda, öh, klocktornet eller stapeln, då vet man att man är på rätt stig och att man lyckats följa i mina fotspår. Stigen slingrar sig sedan i en lång usväng tillbaka söderut och där det börjar gå uppför svängde jag höger ned i dalen. Har man gått rätt befinner man sig nu vid den lite större röda punkten, se kartan nedan. 
 
Kolla nu kartan ovan. Ni ser att stigen som går till vänster leder in i en granskog. Det är en liten granskog men med stora höga granar som skapar lite urskogskänsla. Överdrivet? Ja, men grandungen utgör i alla fall lite av ett riktmärke i skogen. Jag återkommer till dessa granar senare. 
 
Strax efter man passerat över en liten bäck i botten på dalen, där det kan vara blött och lerigt värre, så leder en stig ut till busshållplats Rönnarräcke. Den stig jag svartmarkerat på kartan möjliggör ett alternativt vägval så man slipper gå samma stig fram och tillbaka till busshållplatsen. Om man åker buss alltså, annars har man ingenting ute på vägen att göra. Nog pratat om busshållplatsen, nu tillbaka till stigen och min rundslinga. Strax före man kommer fram till bostadsområdet i norr ser ni att jag markerat med lite mindre röda prickar en stig snett ned mot sydväst. Den stigen kan man med fördel välja. Sträckan blir något kortare men man håller sig kvar inne i djupa skogen. Även längs den stigen finns röda markeringar. 
  
I regnperioder och när årstiden inte är sommar kan det bitvis bli mycket blött och lerigt genom dalen västerut. 
Väljer man "rätt" stig genom dalen går man förbi en....öh, typ pinnkåta, bild nedan. 
 
Nu hade jag tagit mig till den större röda punkten på kartan ovan (kartorna duggar tätt nu). Startar man promenaden från Hemköp så går man lämpligast så som jag markerat med små röda punkter.
Nu följde jag stigen intill villatomtgränsen och vidare i kanten på bostadsområdet, se bilder nedan. 
 
Bild ovan: Pinnkåtan ni ser i bilden ovan är riven nu. Men här skall man svänga vänster och hur vet man vart här är om inte pinnkåtan finns? Jo, hittils har man haft hus och staket på höger sida, men när man ser hus mellan träden på vänster sida, eller rättare sagt rakt fram men stigen man följer svänger åt höger, där skall man svänga in på en liten stig till vänster. Man vet att man gått rätt om man stigen leder över bäcken, se bild nedan. Kartan är jättedålig. Husen jag skriver om är dom där det står Kullavik. Det ser ut som att stigen man följt svänger vänster över bäcken. Men så ser inte verkligheten ut. Den stigen man följt leder vidare ut till bostadsområdet i väster. 
 
Stigen jag följde nu leder upp till Kullaviks Konvaljväg. Men jag tog vänster i första stigskiljet och korsade strax över en liten bäck. Efter, tja säg 100 till 200 meter viker en stig in till höger, över en liten våtmark där det kan vara lite blött och besvärligt. Men den här stigen leder fram och genom den lilla granskogen jag skrev om tidigare. Man skall dock inte helt fram till granskogen, utan strax före (ca: 50 meter) leder en stig upp i berget på vänster sida.  
 
Strax före granskogen, knappt hundra meter kanske, man kan se granarna, där svängde jag höger in på en mycket mindre stig, en stig som leder upp på berget och fram till en stenlagd väg/stig, bild nedan. Jag har markerat den här biten med svart på kartan. Som ni kan se spelar den ingen roll vilket håll man väljer att följa stenvägen. Dom två stenvägarna går i cirklar, se gul markering på kartan (inte i terrängen). 
 
Stenvägen anlades runt 1:a världskriget och leder upp på berget till några platser där kanoner stått uppställda till skydd för Sverige mot en illasinnad fiende, trodde och gissade jag. Men det stämde inte alls enligt en inföding jag kom att träffa här på vägen. Han berättade att det var ägarna till en större kåk (grön) nedanför berget som anlade dom här stenstigarna i början på 1900-talet då stenen och arbetet med sten tydligen var billigt. Men herre jösses va löjligt mycket text det blev i detta promenadtips. Så mycket text i ett tips som bara en promille av er kommer att testa någon gång, ett tips mest riktat till närboende och nyfikna. 
 
Man får en härligt varierad naturupplevelse i Kullaviksskogen. Möjligtvis kan jag sakna en trolsk liten skogstjärn som glittrar. Pölen som fastnade på bilden ovan höjer inte naturupplevelsen nämnvärt. Vet inte om den lilla dammen en gång i tiden var menad att göra det, eller om den fungerat som branddamm. 
Nu är det dax för nästa karta, där jag markerat den kostgjorda dammen med en blå lite större prick. 
 
Strax nedanför dammen svängde jag in på stenvägen till vänster, upp i en backe. På toppen av backen valde jag att följa stigen åt höger, men som jag strax valde att kliva av för en kort avstickare upp och ut till en helt okey utsikt. Vill man se denna utsikt så svänger man vänster upp på berget där stigen börjar gå utför. Kolla filmen så blir allt glasklart, kanske. 
 
Utsikt mot bl.a. Malevik och det stora blå mellan Sverige och Danmark. Om ni har med er ett bord och stolar så kan jag rekommendera den här platsen att fika på.  
 
Perkele va tråkigt det blev att skriva nu. Nåväl, snart klar. Jag gick samma väg tillbaka ned till stigen och sedan vidare nedför backen. Jag höll vänster vid första stigskiljet och samma sak vid stigkorset helt nere i dalen vid den lilla mossen, som jag då fick på höger sida (efter att ha svängt vänster). Den här stigen följde jag sedan helt fram till den fina "Blåsippedalen" där stora lövträd sträcker ut sig kring en bäckravin. 
 
När jag gick här i mitten av oktober hade många bokar fått fina höstfärger. 
 
Så hade jag tagit mig fram till "blåsippsdalen" som man hittar strax intill villorna längst upp på Källarlyckevägen. Där finns det en liten parkering med plats för ett par bilar. Dom här blåsipporna har jag skrivit om i ett tidigare inlägg. Det brukar vara ganska rikligt med blåa sippor kring bäckravinen, enligt dem jag pratat med här. 2019 höll blåsipporna dock en ganska låg profil. Men visst, det fanns kanske ett hundratal. Jag fick dock inte tagit någon bra bild som visar hur vacker dalen är med alla stora lövträd kring bäckravinen. Men kanske filmen kommer visar mer. 
 
Det spelar egentligen inte någon roll vilken sida av bäcken (syns inte på kartan) man väljer att fortsätta, båda stigarna leder fram till stigkorset ovanför Hålan. 
 
Det fanns mycket spännande att ta bilder på i Kullaviksskogen, om man höll ögonen öppna och munnen stängd.
 
Bild ovan: Nu var jag strax tillbaka vid stigkorset där "rundslingan" började och där detta vandringstips slutar. Vid ett av mina besök här så letade jag mig ut på berget så jag fick utsikt över Maleviksskolan. Men... jag har varit med om större upplevelser. 
 
Missa nu inte att reflektera över det jag skrev i början av tipset, nämligen att man gör bäst i att utforska detta område på egen hand. Man är aldrig mer än ett par stenkast (Daniel Ståhl) från människobyn. Så skogen är inte större än att om man går vilse så hittas man nog inom något dygn. 
 
Ovan en skolkarta jag funnit på nätet, som jag ritat in min vandring på. Jag kommer att uppdatera hela vandringstipsen vid tillfälle, när jag känner inspiration. 
 
Barnvagnsvänlig promenad? NEJ som tur är!
 
Och så filmen. 
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

 
Till top