von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

På vandring i Algutstorps naturområde, Borås kommun

Övrigt Västra Götaland Bilder, Borås, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Västsverige, adventure, aktivitet, attraction, culture, dagsvandring, dagsvandringar, filmare, filmer, foto, fottur, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsblogg, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, natural, nature, naturguide, naturområde, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, sevärt, skogspromenad, skogsvandring, tourism, trail, trekking, turism, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsblogg, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, video, vildmark, västra Götaland, wandern Permalink2
Det var en vandringsled som fått det gulliga namnet Bamsestigen som gjorde att jag fick upp ögonen för detta naturområde. Och det var återigen den lilla "boken" Borås friluftsguide som var informationskällan.
 
Den 14 maj 2020 stod den 9 km långa Bamsestigen på mitt program. Jag var fulladdad med entusiasm inför vandringen, men jag hade inte avverkat långa biten förrän motivationen klappade ihop totalt. Mer om detta lite senare. 
  
Algutstorp är beläget mellan Borås och Ulricehamn. Jag parkerade vid det stora P:et, ca:150 meter från startplatsen för dom 4 (5?) vandringsleder som Rångedala Hembygdsförening har anlagt här, bl.a. Bamsestigen. Man kan även parkera vid Rångedala Hembygdsgård, se pytte p:et. 
 
Bild ovan: Jag har inte sett någon annan karta än den här konstnärliga som fanns vid starten, så jag får använda mig av den i vandringstipset. Här pekar jag ut startplatsen som jag befann mig på. Jag bestämde mig för att vandra Bamsestigen motsols och med rött har jag markerat första biten fram till Rångedala Hembygdsgård. Dit fram gör lederna i stort sett sällskap. Bamsestigen är blåmarkerad och sträcker sig upp till Mellsjön, (det där blåa uppe i vänstra hörnet på kartan). Vandringsled Banvallen hittade jag inte och inte heller någon info om den. Men den borde väl gå längs banvallen någonstans. 
 
 
Beslutet att gå motsols blev inte så bra då leden är märkt medsols. Jag fick korrigerat detta när jag kom fram till hembyggdsgården 
 
Vandringen startade på bästa möjliga sätt = härlig stig i vacker natur. Fägatan som leder bort mot hembygdsgården var full av vackra vårblommor. 
 
Rångedala hembygdsgård ligger fint, Mangårdsbyggnaden är från 1860-talet. Här finns också en s.k ”Skonkalagård” från slutet av 1700 talet. Läs om Rångedala Hembygdsförening och gården.
 
Här vid hembygdsgården kan man som sagt också parkera. 
  
Från hembygdsgården korsade jag tvärs över så jag kom in på Bamsestigen medsols. Några meter senare var jag framme vid bäckravinen, bild ovan. Här finns rastbänkar med ett bord, som fastnade på filmen. 
 
Bild ovan: Här har man gått 1 km av Hallonstigen, Grytefotstige och min Bamsestig. I Borås friluftsguide hade jag läst att  "första delen av leden vandrar du längs den flera hundra år gamla före detta landsvägen mellan Rångedala och Varnum". I mitt huvud målade jag upp en bild av en liten skogsväg med en grässträng i mitten och på sidorna. Men så blev det verkligen inte. Istället kändes det som att gå på en nyanlagd väg packad med tonvis av grovgrus för att klara av tunga åkdon. Jag fick verkligen jobbat med mitt tålamod här, i 5 minuter höll det, sedan för att inte äventyra mitt mentala tillstånd valde jag att fly ut genom nödutgången = Hallonstigen. Den här dagen hade jag lika lite tålamod som min mor hade när jag lekte med leksaksbilar i hennes fina blomsterabatt. Så om Bamsestigen vet jag inte mycket mer än den biten som tangerar Hallonstigen i början och slutet. Jag kan därför inte ge något omdömme om Bamsestigen. Men den flera hundra år gamla före detta landsvägen mellan Rångedala och Varnum var erbarmligt trist den bit jag gick.
 
Så istället för blåa markeringar gällde nu att följa röda och vandringen var nedgraderad från 9 km till 3,5 km. Det var en mycket risig skog jag hamnade i, där man höll på att rensa bort träd. Men jag var supernöjd med att få gå på en stig.
 
Efter lite stigning anslöt Grytefotstigen och Bamsestigen och den avslutande delen genom Algutstorps mycket vackra ängs- och åkermarker var till belåtenhet. Bilden ovan visar när jag gått 2 km av Hallonstigen. Lederna var mycket bra uppmarkerade den sträckan jag gick. 
 
Bild ovan: Rastplats Gläntan. Här är man inte många meter från hembygdsgården. 
 
Jag avslutade med att gå en bit av Naturstigen också, det var mysigt och fridfullt med den porlande bäcken som ringlade sig genom en lövskog full av vitsippor. 
 
När jag satte mig i bilen och körde hemmåt var jag mycket nöjd med upplevelsen och vandringen i Algutstorps naturområde. Visst, jag hade tänkt att vandra längre, men nu blev det som det blev.
 
Har du ingen bil så får du leta upp busshållplats Rångedala bygdegård,se H:et i kartan överst i inlägget. Tydligen tar man bussen till och från Hökerumsmotet i Ulricehamn. 
 
Film från den här promenaden. 
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.

Till top