von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Vättlefjällsleden, ett Vandringstips

Vandringar kring Göteborg Ale kommun, Bohuslän, Friluftsliv, Göteborg, Promenadguide, Vättlefjällsleden, friluftsliv, fritid, natur, natur Göteborg, naturområde, naturreservat, promenad, promenad Göteborg, promenera, skogspromenad, vandra, vandring, vandringsled, vandringstips, västra Götaland Permalink0
Vättlefjällsleden gick jag första gången på 80 talet. Då precis som nu startar jag från Jennylunds idrottsplats ovanför Bohus när jag skall ge mig ut på denna 25 kilometer långa vandring. På 80 och 90 talet förlängde jag ofta vandringen till att bli 4 – 5 mil genom att sticka iväg nordost ut i terrängen, t.ex. bort till Mollsjön och Stora Sandsjön. Men nu mer brukar jag förkorta vandringen istället. Mest för att jag inte är helt förtjust i Vättlefjällsleden längst ned i söder. Långa bitar går den på större gångvägar som jag inte riktigt trivs på, jag vill gå mer på naturstigar. Därför genar jag nu mer ofta genom att välja att följa Bohusleden snett ned genom området. Denna sträcka är lite trevligt småkuperad genom varierande skog. Det finns flera ställen som man kan ”gena” på Vättlefjällsleden. Men ett annat själ till att jag väljer att inte gå lika långt som förr är att jag filmar så mycket nu för tiden. Inte bara till dessa vandringstips, utan även för annan dokumentation. Och det tar mycket längre tid när man filmar, naturligtvis.

 I detta inlägg skall jag visa hur man kan gå fina varianter av Vättlefjällsleden, eller om man bara vill korta ned vandringen något eller mycket.

 Vi startade som sagt som vanligt från Jennylunds idrottsplats. Båda gångerna vi gick här nu i höst hade Jennylunds ridklubb tävling.

 Vi gick vandringen motsols, så vi började att gå söderut på leden. Här följer man i ganska platt terräng Vättlefjällsleden och Bohusleden (båda med orangefärgad märkning).
 
 Efter någon kilometer kommer man fram till ett stigskilje. Vättlefjällsleden går åt höger, Bohusleden åt vänster. Se bild nedan.
 
Här lämnar vi Vättlefjällsleden för en stund och följer Bohusleden snett sydost ned genom terrängen.  Här går man över flera stora mossar, tur att leden är så väl underhållen. Efter ett tag blir det lite mer kuperad terräng.
 
Är ni fikasugna redan vi Gäddevattnet finns en fin rastplats med vindskydd ute på udden i norra änden av vattnet. Ni kan skymta vindskyddet på bilden nedan. På udden rakt över vattnet.
Här kan man ta nästa genvägen om man vill gå ändå lite kortare. Från norra änden av Gäddevattnet så kan man följa grön markerad led över till Stora Kroksjön. Detta förkortar vandringen med ytterliggare några kilometer. Denna sträcka är ganska så kuperad bitvis. Se karta längst ned..

 Men vi fortsatte på Bohusleden längst med Gäddevattnet söder ut. Eller ja,…hm ,  man går högt upp i berget mest hela tiden så vattnet ser man bara skymta där nere ibland.

Så stötte vi ihop med Vättlefjällsleden igen där den kommer upp söderifrån. Nu följde vi Vättlefjällsleden och Buhusleden uppför en brant backe och sedan i lätt terräng ned mot Skyrsjön.
 
Här delar sig Bohusleden och Vättlefjällsleden. Bohusleden går söderut medans vi följde Vättlefjällsleden utmed Skyrsjön norrut. Mycket trevlig sträcka. Vid flera ställen kan du vika av leden och finna fina rastställen utmed vattnet. I skyrsjöns norra ände binder en kort kanal ihop den med Stora kroksjön. Här kommer man också fram om man istället valde att följa den grön markerad leden. Även vid Kroksjön finns fina rastställen, även med lägerplats.
 
Efter Stora Kroksjön följde vi en liten skogsväg. Lite träligt men man flyttar sig fort på kartan, och i verkligheten också, faktiskt. Men det är inte så långt. Efter ett tag vek leden in på en mindre stig som tog oss fram till den gamla gården Rördalen. Från Jennylunds idrottsplats kan man köra bil in till Rördalen, ca: 3km. Här finns också en parkeringsplats för naturreservatet. 
 
 
Om du följer bilvägen från Jennylund till Rördalen kommer du att kunna vila ögonen på den fantastiska vyn som bilden nedan visar. 
 
Efter Rördalen kom vi strax fram till ett stigskilje. Fortsätter man rakt fram på västra sidan av Lysevattnet så är det en genväg på många kilometer. Se karta längst ned. Men vi fortsätter Vättlefjällsleden (det gör vi resten av vägen) på östra sidan av Lysevattnet. Finns några fina ställen att koppla av på vid vattnet. 

Efter någon kilometer kom vi ut i ett öppet fjälliknande landskap. Vet inte om det är den stora branden för många år sedan (slutet 60 talet tror jag) som skapat detta landskap. Synd med den fula kraftledningen. Nedan bilder mellan Lysevattnet och Dammekärr längst upp i norr på vandringsleden. OK Alehofs klubbstuga och ett fint motionsområde med elljusspår.

Från Dammekärr går man på fin stig söder ut. Efter några kilometer stöter man på genvägen från Lysevattnet. Se karta längst ned. Nu bär det iväg lätt uppåt mot Mettjärn. Här uppe är det jättefint. 
 
Från Mettjärn är det inte långt kvar till Jennylunds idrottsplats. Först en bit på stig och sedan en bit på tråkig motionsslinga.  Vättlefjällsleden är mycket fin, oavsett om du kortar ned den eller inte. 

Nedan, 4 svampar och 1 kotte som du kan få se om du tittar på höger eller vänster sida av vandringsleden.  Eftersom jag själv inte kan se vad den översta svampen liknar behöver den nog inte censureras.

Kartor. Vättlefjällsleden orangefärgad. Det samma för Bohusleden fast med röd botten. Observera att genvägen från Lysevattnet över mot mettjärn vet jag inte vilken färg den är markerad med i terrängen. 

 

 Nedan, Vandringsleder i södra Vättlefjäll

Buss går helt upp till hållplats Jennylund. 

Film från detta vandringstips.
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej
 
Och du har väl koll på att alla vandringstips i bloggen ligger i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

Till top