von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Steneby naturreservat & Stenebyleden i Bengtsfors kommun.

Vandringar Dalsland Bilder, Nature reserve, Photos, Schweden, Sweden, adventure, aktivitet, culture, filmer, foto, friluftsaktivitet, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenadguide, promenadstråk, promenera, resa, sevärt, skogspromenad, trail, trekking, upplevelse, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, video, vildmark, västra Götaland, wandern, äventyr Permalink4
Detta promenadtips är ca: 1,5 km, men längden beror på hur man väljer att gå, liksom.
 
(This walk on hiking trail Stenebyleden (built fully in wood) and in the nature reserve Steneby was approximately: 1.5 km. A nice outing).
 
I detta vandringstips eller rättare sagt utflyktstips tittar vi till Stenebyleden och naturreservat Steneby med alla jättegrytor. Steneby ligger några mil söder om Bengtsfors. Stenebyleden och naturreservatet ligger i direkt anslutning till varandra. Steneby naturreservat blev bildat redan 1968 och naturvårdsförvaltare är Västkuststiftelsen.  Stenebyleden är ett projekt av Dalslands Aktiviteter och invigdes 12 juni 2014 av Kinas ambassadör i Sverige, Chen Yuming. Stenebyleden är 1,1 km och byggd helt i trä.  
 
Som bilderna avslöjar (klädsel) var jag här vid två tillfällen. Först var jag här med far och gick Stenebyleden i juli. Sedan hade jag vägarna förbi någon vecka senare och tittade då till jättegrytorna, som jag och far lyckades missa (undantaget Ingegerds kammare). Vi var nog lite stressade för vi skulle promenera på Baldersnäs samma dag. 
 
Karta ovan, Röd punkt visar vart detta fantastiska utflyktstips utspelade sig någonstans.  
 
Karta ovan: Norr om naturreservatet har jag markerat med rött ungefär hur Stenebyleden går. Nedan starten för Stenebyleden. 
 
Bild ovan: Det lutade på rätt bra ned mot älven. Jag skulle inte vilja köra en rullstol eller barnvagn ned här om det var blött. När jag gick här själv hade det precis regnat och då var det bitvis såphalt på träleden.  
  
Bild ovan: Vit pil pekar på en skylt som knappt går att se på bilden. Skylten visar vägen mot Jättegrytor. 
 
Parkeringen var vid kyrkan, här fanns en informationstavla över naturreservatet. Här startade jag när jag själv gick. 
 
Karta ovan: Jag gick den markerade stigen genom naturreservatet motsols. På bilden nedan befann jag mig ungefär där I:et står på kartan och vid dom första jättegrytorna längs med stigen.  
 
Här har alltså en sten legat och snurrat på istiden.  
 
Det är ganska så kuperat och bergigt här, men trapporna gjorde det lätt att ta sig ned för berget och ned till Stenebyälven. Strax intill där man kommer ned till älven hittar man den största jättegryrtan, som fått namnet Ingegerds kammare. Ingegerds kammare uppmäter 11 meter i diameter och är 7 meter djup
 
Enligt legenden var det här i den halvmåneformade jättegrytan som prästdottern Ingegerd i sin förtvivlan ska ha dödat och begravt sitt barn efter att hon blivit övergiven av en rik adelsman. Senare tog hon även sitt eget liv här, enligt legenden. Dock levde hon fortfarande tjugo år efter att hon tog livet av sig, enligt kyrko- och tingshandlingar. 
 
Ett kort stycke upp efter den kristallklara Stenebyälven stöter man på Stenebyleden. Man vet när för då befinner man sig på den långa landgången av trä.
 
Bild ovan: Högt uppe bland träden befann sig några människor i Dalslands Aktiviteters höghöjdsbana.  
 
Längs med Stenebyleden kunde vi förutom att titta på den fina naturen ägna oss åt en tipspromenad med naturfrågor. Frågorna var skrivna på svenska, norska, tyska och engelska. 
 
Det hade varit mycket besvärligt att ta sig fram här utan landgången. Det var ett imponerande bygge som slingrade sig fram längs med Stenebyälven. Dom sex snickarna som byggt träleden har verkligen fått ligga i för att klara detta på det halvår det tog att färdigställa den. Tänk bara på hur mycket man behövt rensa bort för att ge plats åt landgången. Sedan gäller ju att hålla den i form, mycket underhållsarbete krävs varje år, gissar jag på.
 
Jag vände om strax efter att leden lämnat ån. Jag och far gick något längre, men vi gav upp tipspromenaden när frågorna började bli väl avancerade för oss. 
 
Nu tog vi/jag mig tillbaka samma väg ned till höghöjdsbanan och längs med älven förbi Ingegerds kammare fram till en pil som pekade upp i berget. Stigen leder förbi bänken nedan och upp till parkeringen vid kyrkan, jag var "hemma". 
 
Detta var en mycket fin utflykt som jag varmt kan rekommendera.  
 
Film från detta utflyktstips. (Movie from this hiking tips, but I speak Swedish. 
 
Barnvagnsvänlig promenad?  Ja, Stenebyleden går fint med barnvagn, men den svåra terrängen vid jättegrytorna kommer sätta käppar i hjulen. 
 
Informationen über Stenebyleben auf Deutsch
 
Läs mer om naturreservatet HÄR på Länsstyrelsens sida, där du också finner en broschyr.  
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.

Till top