von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Ljungskile, Skarsjöleden uppe på Bredfjället.

Vandringar Bohuslän & Västkusten Bad, Ljungskile, Skarsjöleden, friluftsliv, fritid, kultur, natur, naturområde, naturreservat, promenad, promenera, skogspromenad, vandra, vandring, vandringsled, vandringstips, västra Götaland Permalink1
   
 
Skarsjöleden är en ca: 12 km lång vandringsled runt stora Skarsjön. Det är svårt att få längden bekräftad, det skrivs olika beroende på vilken sida man tittar på. Allt från 9 till 13 km. 
OBS uppdatering 24 juni 2022: Jag fick nyss mejl från en som heter Anders från Småland. Han har mätt leden med sin gps och skriver så här:  Leden runt Stora Skarsjön är 8,3 km. GPS:n är en Garmin, så jag tror vi kan lita på resultatet.
Jag vet dock inte om vandringsleden är något ändrad mot hur den gick 2014 när jag skrev vandringstipset. I så fall kan ju kartan bitvis vara något inaktuell. 

Det är en fin skogsvandring där granskog dominerar. Ibland går man utmed vattnet men oftast befinner man sig en bra bit upp i bergsidan. Leden är bitvis lite kuperad, framför allt längst med östra sidan på sjön. Längst ned i söder finns en fin badplats med grillplats och vindskydd.

Naturreservat Bredfjället förvaltas av Västkuststiftelsen och Uddevalla kommun. Men Skarsjöleden sköts och vårdas ömt av Friluftsfrämjandet i Ljungskile. Leden är bra uppmärkt. Det var bara på ett ställe på västra sidan av sjön som vi var lite tveksamma vid ett stigskilje. men vi gick leden motsols och då var det ju bara att tänka på att vi skulle runda sjön, alltså hålla vänster.

 den 25 maj 2014

Vi parkerade våran silvriga farkost på grusvägen som leder in till Ljungskile Friluftsklubbs klubbstuga Norra fjället. Vi fann en liten plats för våran bil ca: hundra meter före där Skarsjöleden går en bit på grusvägen. Man kan också parkera vid klubbstugan, det är inte lång bit att gå tillbaka.      

Ungefär hundra meter längre fram stötte vi på Skarsjöleden där den vek av in i terrängen och ned mot sjön. En skylt visade tydligt vägen. På var sida av skylten hade en bil parkerat. 
     
Nu följde vi röd markering  över berg, ut på uddar och in i vikar. Det gick upp och så gick det ned. Inne i vikarna fanns fina ställen att fika på.
 
 
Vi gick förbi några torpruiner som var utmärkta längst med leden. Men dom var hårt åtgångna av tiden, t.ex. Mellanvattnet (bild nedan). Det var inte mycket av husgrunden som var kvar, mest ormbunkar. Jag tycker att den borde hetat mellan vattnen, för den låg mellan Stora och lilla Skarsjön.
 
Vi tog en liten avstickare ned till Lilla Skarsjön (bild nedan) där några fiskare hade placerat sig ute på en klippa.
 
Bilden nedan visar blåa blommor. Det finns så många blåa blommor och jag är inget ljus när det gäller blommor så jag vet inte vad det är jag tagit kort på. Jag känner igen en majblomma dock.
 
Så kom vi fram till badplatsen längst ned i söder. Här var det fint och lugnt, solen låg på inne i viken. Nu hade vi gått ungefär halvvägs, kanske något mer. Här ifrån går också utmärkt att starta vandringen.
 
Vandringen gick nu vidare norrut längst med Stora Skarsjöns östra sida. En trevlig och ganska kuperad sträcka med flera fina utsiktsberg och fina vikar där man kan fika. 
 
Här kom vi fram till två vindskydd som liksom tittade på varann.  
 
Det låg en hel del arbete bakom denna sträcka på leden för att vandraren skulle kunna ta sig fram smidigt, t.ex. trappstege och träbro. 
       
Längst med sjöns norra sida går man till en början rätt högt upp i berget och dit upp är det en liten stigning som tar sin början längst bort i östra sidan på sjön. Här belönas man med en fin utsikt tillbaka söder ut. 
 
Till sist kom vi ned till grusvägen som ledde tillbaka till bilen. Detta var en fin vandringsled, en stor tumme upp i vädret.. 
 
 
Skarsjöleden och vart vi parkerade.
 
Film från detta vandringstips
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej
 
Och du har väl koll på att alla vandringstips i bloggen ligger i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

Till top