von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Den här gången åkte jag till rätt ö i Göteborgs härliga norra skärgård = Hyppeln.

Vandringar kring Göteborg Bad, Bilder, Bohuslän, Gothenburg, Gravrösen, Göteborg, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Sevärdhet, Sweden, Viewpoint, Västkusten, Västsverige, adventure, aktivitet, attraction, filmare, filmer, fornminnen, foto, fottur, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsblogg, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, outdoor, promenad, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, sevärt, skärgård, strandpromenad, tourism, trail, trekking, turism, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, utsikt, vandra, vandring, vandringsblogg, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, video, vildmark, vinter, västra Götaland, wandern Permalink1
I walked the almost 3 kilometer long gravel trail on the island of Hyppeln in Gothenburg's northern archipelago . Nice nature with magnificent views.
 
Den preparerade grusslingan runt ön bjuder vacker och lite spännande skärgårdsnatur. Det råder dock lite delade meningar om hur lång den är. Hyppeln egna sida hyppeln.com skriver att "den är omkring 3 km lång" och vastsverige.com skriver 2,6 km. Så någonstans däromkring är sträckan man går eller springer. Det finns även en fin och något mer krävande (roligare) avstickare som tar dig upp närmare stjärnorna. 
 
15 februari 2021
Se där ja, jag behövde endast två försök för att lyckas kliva av färjan på rätt ö = den ön jag hade planerat att åka til = Hyppeln. Men som sagt, det gjorde inget alls att jag vid första försöket råkade kliva iland på Källö-Knippla. Nä det blev absolut ingen besvikelse, snarare tvärt om. Det blev rätt fast det blev fel, så att säga😁
 
Besöket på Hyppeln var mycket noga planerat, det gällde att tajma det väl = när Hyppeln låg under ett täcke av snö. Just det, då kan t.o.m. jag trivas på ett preparerat grusspår. Snön gör det annars så hårda underlaget mjukt som den bästa av skogsstigar. Öh ja, ni har väl alla förstått vid det här laget att det är på stigar jag vill gå😍 Men föredrar man att ha ett fast och rejält underlag under fötterna utan möjlighet att stå på huvudet över rötter och stenar så är ju inte naturen precis till Hyppelns nackdel. 
 
Bild ovan: Här hade jag precis stegat iland på Hyppeln, samtidigt som en lastbil backade ombord på färjan.
 
Men fy sjutton sicket bistert väder jag fick ute på karga Hyppeln. En riktigt råkalll hård vind hade letat sig ned från Arktis. Bara 1 minusgrad i luften men det kändes som -30. Det skulle komma att bli en jobbig dag att filma. 
 
Jag valde att gå grusslingan medsols och det började jättebra, jag fick lä i 10 sekunder av husen. Men när jag svängde höger in på Aspevägen (grusväg) var det slut med det. En kort avstickare upp till ett vattentorn gav lite utsikt över kåkarna runt hamnområdet. Till vänster ser man färjeläget. Här uppe välte vinden kamerastativet första gången (men inte sista). 
 
Kartan över vandringsleden har jag hämtat från hyppeln.com och där kan du läsa mer om dom åtta "sevärdheterna" längs slingan.  
 
Det är lätt att hitta in på slingan. Följ bara gångvägen till vänster om fotbollsplanen så är du inne på den. 
 
Mörka orosmoln drev fram väster om ön. Jag förväntade mig att när som helst få se snöflingor komma farande i luften. Men.... luften förblev snöfri. 
 
Ni som nu varit lite observanta har säkert lagt märke till att bilderna inte är tagna vid samma tillfälle. Det är riktigt, för jag missade en hel del när jag gick här första gången. Iskalla kastvindar på uppemot 20 sekundmeter i minusgrader gjorde att t.ex. ett besök på Hyppeln högsta knöl Storevale inte kändes särskilt intressant. Namnet Hyppeln syftar förresten på öns knöliga profil. Hyppel betyder knöl, svulst eller puckel på lokaldialekten. Hur som helst så var jag tillbaka på ön den 22 januari för att titta till det jag blev blåst på.   
 
Det var socker på sockertoppen, nr 3 på kartan. Bild nedan. 
 
Det finns gott om platser att slå sig ned på längs slingan, alltid omgiven av storlagen natur och härliga vyer.  
 
Bild nedan: Första vyn bort mot husen på Rörö och ett ansikte i berget som jag inte såg, från nr 5 på kartan. Men nu är det av vikt att man håller ögonen öppna, för strax efter där staketet slutar skall man hålla utkik efter en liten vägvisningspil i trä. 
 
På vägvisningspilen står det "Klyvna stenen" , nr 6 på kartan. Man kan se lite av stenens ljusa lite gula insida, nästan längst bort till höger i bilden ovan, i höjd med mitt huvud. Just det, det är där stenen ligger som en delad potatis. 
 
Varför ser stenen ut som den gör, tja, det vet man inte säkert. Den är klassad som ett naturfenomen. Enligt hyppeln.com finns två teorier. En skröna säger att "blixten slagit ned i stenen". Den mer vetenskapliga är att isen sprängt isär stenen. Själv står jag kluven mellan dessa två förklaringar. Eller också är båda ren goja och att gåtans lösning är att Oden var i farten här också. 
 
Att jag missade stenen vid första besöket skyller jag på att kartan lurade mig att tro att stenen låg högre upp i berget inåt dalen (nr 6). Men som sagt, herrejösses, det finns en vägvisningpil 🧐
  
På satelitbilden nedan har jag markerat där stenen ligger med ett X. Den röda punkten visar vart vägvisningspilen är placerad. 
 
Bild ovan: Från bänken har man full koll på alla som går förbi på stigen. 
Bild nedan: Färja på väg mot Rörö. 
 
En liten historisk stenhög att läsa om.
 
Bild ovan: Man ser lite av badplats Sandtången, nr 7 på kartan och längre bort Rörö.
Bild nedan: Här var det grönt och lummigt mellan branta berget och stranden.
 
Toaletten var öppen och det fanns papper, jag kollade in. Synd att jag inte var nödig för det såg mysigt ut med toastolen mitt på golvet och med grillar och annat spännande runtomkring. 
 
Dax att vara uppmärksam igen, för direkt efter man passerat huset på bilden nedan är det dax att hålla koll efter en vägvisningsskylt igen. Nu bar det av upp till Storevale, nr 8 på kartan. 
 
Stigen är nyligen iordninggjord, ett förträffligt arbete har gjort att promenaden upp är ganska bekväm. Men för många är det säkert en utmaning. Jag avråder från högklackat och typ tofflor om man vill undvika att bryta benen. På varje stolpe sitter en solcellslampa som lyser upp stigen mörka kvällar. Ser nog fint ut på långt håll när ljusen letar sig upp till den 43 meter höga toppen. 
 
Jag blir dock lite förvånad över att hyppeln.com skriver att det är kommunens högsta topp. Hyppeln ligger i Öckerö kommun vars högsta topp är Röseberget på Björkö som tronar cirka 54 meter över havet. 
 
Kustartilleriet (KA4) hade fram till 90-talet en mätstation här uppe på Storevale. Denna kallas Fortet i folkmun. Hyppelns samhällsförening planerar att göra om fortet till ett militärmuseum med en träaltan där du kan sitta och beundra utsikten. Info från hyppeln.com.
 
Bilder nedan: utsikt från Fortet mot Källö-Knippla och därunder vy bort mot Rörö. 
 
Jag avslutar med att visa en bild på bastutunnan i hamnen (som man kan boka) och en bild på Ulrika som gav mig skjuts tillbaka till Burö färjeläge där min bil stod och väntade. Bilar skall helst inte följa med ut till Hyppeln om dom inte bor där, för ön har inte så många bilvägar och nästan inga P-platser, enligt hyppeln.com. 
 
.  
Film från promenaden på Hyppeln. 
 
Du har väl koll på att alla mina vandringstips finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.

Till top