von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Vem tror jag att jag är och spöken, finns dom, på riktigt alltså?

2. Vem är jag som driver bloggen och varför är jag den jag är? Bilder, aktivitet, foto, friluftsblogg, fritid, inspiration, kultur Permalink3
Släktforskning är ju populärt och visst har jag då och då funderat på vem f😈n jag är och vart jag härstammar ifrån. Vad skulle en släktforskning avslöja, vågar jag ens söka, tänk om det blir en hårresande chokerande läsning full med överraskningar. Kanske får jag veta att jag har släktband med en storvuxen viking som med hela ansiktet täckt av skägg och full på mjöd och hög på flugsvamp plundrade och våldtog på 1000-talet. Ja jösses, tänk om jag finner kopplingar till serie- massmördare, eller kanske en kung (samma sak). Är jag släkt med tomten eller kommer jag att finna en apa ute på en av släktträdets grenar? 
 
Jag är i alla fall inte släkt med Ronnie Peterson, även om man kanske skulle kunna tro det när man tittar på dom megahäftiga bilder av mig i en röd racebil på Tångenskolans skolgård i Tuve, Göteborg. Det är min far som fångat denna högtidsstund i min barndom.
När bilderna är tagna????? Kolla klockan, pucko 🙃
 
Bild ovan: min mor Inger, kanske året före jag såg dagens ljus.
Nedan en bild på min far Ronald (tidigt 50-tal ?), iklädd dåtidens senaste mode för toffelhjältar. Det pratades inte så värst mycket om jämställdhet på den tiden, men min far gick i främre ledet även här.  
 
Jag har fram till nyligen inte vetat särskilt mycket om min släkt, mer än typ ett par generationer bakåt i tiden. Farsan kommer från Skien som ligger ett antal mil sydväst om Oslo. Som barn behövde farsan inte känna sig ensam hemma. Nä nä, med 11 syskon är man inte ensam. Nedan en bild på min fars mor = min farmor. 
 
Farmor träffade jag många gånger i min barndom, men farfar dog långt förre jag blev satt till världen. Farmors föräldrar var ganska rika och hade en gård, det är så långt jag vet bakåt i tiden när det gäller farsans sida av släkten. Men jag har inte släktforskat, det har aldrig inspirerat mig, jag är nämligen fullständigt obegåvad i ämnet. 
 
Farsan stack i alla fall till Sverige 1957 och här blev han sedan kvar. 
 
Jo jo, självklart har far varit tillbaka till Norge och hälsat på i stort sett varje år, och ofta med mig i släptåg fram till att jag lämnade tonåren bakom mig. Jag har drösvis med fina och glada minnen från Norge och min kära släkt 😍 
 
Fram till alldeles nyligen hade jag inte så värst mycket bättre koll på släktträdet på min mors sida, men det har blivit ändring på det nu, i alla fall när det gäller släktträdet på min mors fars sida = min morfar. Berättar strax mer om detta.
 
Min mormor hade jag ett mycket starkt band till och hon betydde enormt mycket för mig, både som barn och vuxen. Vi umgicks tätt från det att jag var barn fram till hennes död 1998. Bild nedan: Mor och far sitter, mormor och morfar står upp. 
 
Bilden är tagen i torpet Björkekärr som man hittar strax ovanför Härlandatjärn i östra stadsdelen av Göteborg. Året är nog 1962. Morfar dog när jag var pytteliten, av honom har jag inget minne alls, tyvärr. Mormors mor har jag sett på en bild på mormors byrå, men annars vet jag inget om tidigare generationer. Så...här finns också ett megastort tomrum i släktträdet, jag menar, den moderna människan uppkom ju för ungefär 200 000 år sedan i Afrika. 
 
Torpet Björkekärr blev byggt i början på 1900-talet. Mormor och morfar med barnen Inger (min mor) och lillasyster Britt flyttade in i Björkekärr 1945. Då var min mor pytteliten och Britt....ja, ännu mindre. 
 
Den rekordvarma sommaren 1949 skapade problem för familjen, brunnen sinade. Det blev till att bära vatten från Härlandatjärn. Det måste ha varit jobbigt, testa. Hur man än bär sig åt går det brant uppför. I början av 50-talet grävdes en ny brunn, som morfar hittat platsen för med hjälp av en slagruta. I mitten på 50- talet grävde man helt fram till huset så att det gick att pumpa upp vatten i köket med en handpump. Livet i torpet blev lite lättare. 
 
Mor minns åren i Björkekärr som fina och lärorika. Det var ett omväxlande liv med naturen inpå husknuten. Roligast var att leka med djuren. Förutom en mycket klok schäferhund som hette Puck hade dom kaniner, hönor, gäss och kallkoner. I jordkällaren fanns stora läbbiga spindlar, men också mat, t.ex potatis som man odlade själv + grönsaker som gav dem föda hela året.  
 
Men ekonomiskt hade familjen det ganska knapert. Mor har berättat hur hon känner igen sig som barn och tonåring i Dolly Partons sång Coat of many colors. Klädde man sig avvikande fanns risk att bli mobbad. Och det blev mor, mobbande rikemansbarn drev henne till och med att byta skola i högstadiet. Mor flyttades då från Torpaskolan till Redbergsskolan, där en vännina gick. Eftersom det var ett egetval  att byta skola blev mor inte berättigad busskort. Ha ha, det fanns inkompetenta beslutsfattare även på denna tid. Mor hade redan en lång skolpromenad från torpet Björkekärr till Torpaskolan. Till Redbergsskolan blev det några kilometer längre, tuff promenad att gå varje skoldag för ett barn i yngre tonåren. Mörka kvällar och morgnar kände mor ofta stor olust att gå genom skogen mellan torpet och Kålltorp.  
 
Målningen nedan visar torpet i sin glans dagar (av Lasse Lindqvist). 
 
Nu skall jag avslöja en liten hemlis som jag hoppas kan stanna mellan oss kära läsare, det spökar i detta hus. Eller gjorde det när min mor med familj bodde där. Till och med min far som inte är särskilt mycket för att ge spöken något erkännande fick uppleva något hårresande och detta i sällskap med flertalet andra. Alla hörde att någon promenerade över golvet i klackskor, det hördes högt och tydligt och det gissades efteråt att det var min morfar som kom på besök till torpet, i tanken, för han låg för döden på sjukhuset. 
 
Bild ovan: kan det vara ett spöke som jag fångat med min nya mobilkamera?
 
Om det var morfar som längtade så tillbaka till torpet att han kunde höras gå fram över golvet vet naturligtvis ingen. Närvaro av spöken hade familjen känt av sedan dom flyttade in i torpet. Mormor kände olust att vara ensam i torpet när morfar var på jobbet. Min mor och hennes syster Britt har berättat om många händelser som dom gärna hade sluppit uppleva, som närvaron av en gammal dam som nästan skrämde vettet ur dem, fast hon nog inte ville någon illa, egentligen. En kväll när Britt satt i sin säng kände hon närvaron av någon annan i sovrummet, och när sängen sedan sjönk ned intill henne som om någon satte sig ned, flydde Britt sitt sovrum på vindsvåningen för gott. Hon sov i alla fall aldrig mer i detta rum. Inne i garderoben i sitt sovrum hittade Britt en bibel från 1700-talet. Den låg i ett typ lönnfack under golvbrädorna, ihop med en ljusstake I tenn. På ett tomt bibelblad hade någon skrivit en svårläst text. En person på Fastighetskontoret hjälpte till att tyda skriften, som han fick fram användes på slutet av 1600-talet. Det stod typ "3 alnar snö" och något mer. Den här bibeln försvann tyvärr i Tuveraset, tror vi.
 
Mor flyttade från Björkekärr 1962 i samband med att hon gifte sig med min far. Ensamma kvar i torpet blev mormor och Britt. Men inte så länge. 
 
Min mormor gillade inte att prata om spökerier i Björkekärr, hon älskade sitt torp och vi promenerade ofta dit långt efter att hon flyttat därifrån 1964. Men mormor har medgett för mig att något i torpet blev mycket ondsint efter att hon bestämt sig för att flytta. Den sista tiden var det full aktivitet på torpet med ett skrapande och krafsande i väggarna, slag mot fönster och en ytterdörr som oförklarligt for upp stup i kvarten. Britt var så uppskärrad att hon och mormor höll varandra i handen när dom tillsammans gick ut för att försöka hålla dörren stängd. Allt detta hände trots att det var lugnt och stilla utanför. Britt var då i tjugoårsåldern. 
 
När det gäller spöken så är det naturligtvis lättare att tro på dem om man haft med dem att göra. Spöken är döingar, i mitt släktträd kryllar det av döingar. Nu skall jag presentera ett fantastiskt arbete som en professionell hobbysläktforskare vid namn Håkan Sandberg gjort. Håkan har efter många års mastodontarbete fått fram släktträdet nedan. Imponerande på alla sätt och vis 👍
 
 
Karl Sandberg (markerad med rött ovan) är min mors fars bror och Håkan Sandbergs farfar. Kan det betyda att jag och Håkan är trasslingar 😂? Släktträdet uppåt (bakåt i tiden) delar jag/vi alltså med Håkan.
Som barn fick jag höra att jag och Roland Sandberg är pysslingar. Ni vet målkungen på 70-talet som bildade radarpar med Ralf Edström i bl.a. svenska fotbollslandslaget. Han som på frågan hur han kunde missa målet från en halvmeter svarade "det var motgräs". Men Roland Sandberg handlar mer om nutid och släktträdet om....öh, medeltid. 
 
Följer man släktträdet uppåt bakåt i tiden stöter man på många intressanta människor som t.ex. Birger Jarl (som jag markerat med röd ram och stjärnor), regent av Sverige 1250 - 1251, drottning Sofia av Minsk, gift med Valdemar den store som var kung av Danmark 1157 -  1182. Ovanför Valdemar finner vi hans föräldrar Ingeborg av Kiev och Knut Lavard, prins och prinsessa i Danmark i början av 1100 talet. I trädet finner vi vidare Olof Skötkonung, kung av Sverige cirka 995 - 1022 och hans far Erik Segersäll, även han en kung av Sverige i slutet av 900-talet. Eriks maka och Olofs mor var Sigrid Storråda, en omtvistad drottning som efter Eriks död gifte om sig med Sven Tveskägg. I trädet finner vi vidare Magnus Barfot, kung av Norge från 1093 fram till att han trillade av pinnen 1103. Harald Godwinsson eller Harald II av England var Englands kung mellan 5 januari 1066 till 14 oktober 1066 då han stupade i slaget vid Hastings. 
Knut den helige, Sven Estridsson, Erik Ejegod och Harald Klak är några andra kungar i mitt släktträd: Till slut når vi toppen av släktträdet och då är vi tillbaka på 800 -900 talet och där finner vi namn som Rurik, grundaren av Ryssland, Harald Blåtand, (son till Gorm den gamle), kung både över Danmark och Norge. Som kung införde Harald kristendomen i Danmark. Gorm den gamle var kung av Danmark under första hälften av 900-talet. Om Gorm berättade den senare kung Sven Estridsson för Adam av Bremen att han var den ”som jag vill kalla en gruvlig orm och som var i hög grad fientligt inställd till alla kristna. Han planerade att fullständigt utrota kristendomen i Danmark, fördrev Guds präster från sitt område och lät också döda många under tortyr”. (info Wikipedia). 
 
Nedan har jag storat upp övre delen av släktträdet i två bilder, högra och vänstra, lite överlappade.
 
 
Ovan vänstra sidan, nedan den högra. 
 
 
Föga förvånande är jag släkt med många helgon. Utöver dem jag redan nämnt ovan finns till exempel Knut Lavard som var en dansk prins och hertig som helgonförklarades. Den svenska Knutsdagen har sitt ursprung som minnesdag åt Knut. Och så har vi Vladimir 1 av Kiev som tillhörde helgonen i den östortodoxa kyrkan och bär även titeln isapostolos, vilken innebär att han är jämställd med apostlarna. 
 
Allra längst upp i trädet och död 865 finner vi Ragnar LodbrokHan har framförallt identifierats med en dansk vikingakung som härjade på 800-talet och som med en flotta på 120 skepp seglade uppför floden Seine där han plundrade omgivningarna och belägrade Paris år 845. Han lät mörda många fångar, 111 blev hängda. (info Wikipedia). Aslög var Ragnar Lodbraks maka och hon är en sägenomspunnen figur. Nu är vi inne på Nordisk mytologi och, tja, kanske är jag faktiskt även släkt med tomten. 
 
I mitt släktträd kryllar det av hövdingar, stormän och krigsherrar som ledde vikingatåg och deltog i krig, erövringar, skövlingar och blodiga bataljer. Här finns namn som Styrbjörn den Starke, Torgils Sprakalägg, Folke den tjocke och Skjalm Hvide som var en Dansk hövding och äldste medlem i den så kallade Hvideätten, som på 1100- och 1200-talet var Danmarks mäktigaste adelssläkt.
 
En annan spännande släkting var Ulf "Jarl" Torkilsson som var en dansk-anglosaxisk storman som deltog i Sven Tveskäggs vikingatåg till England, sägs ha lönnmördat denne i London, blev satt som jarl i Skåne av Knut den store men utropade sig själv som kung i Skåne och blev därför mördad av Knut i Roskilde domkyrka. / Källa: "Nationalencyklopedin"
 
Mera blod i baljan bjöd Toke Trylle Hvide på, en dansk riddare, storman och hövding i början på 1000-talet. Han hade många liv på sitt samvete när hans storhetstid tog slut då han ramlade av sin häst och dödde. 
 
Jag hade förresten också en hästperiod i mitt liv..... 
 
Ja a, det var lite om mitt släktträd....  
 
Vid min återanställning På Swedavia Landvetter fick jag frågan om jag har någon brottslighet i släkten..... Va f😈n skulle jag svara på det? 
 
 Jag avslutar med en idolbild som ni kan skriva ut och hänga upp på väggen. Hej då.... 
 
Nedan några slutord från släktforskaren Håkan Sandberg, där han ger en förklaring hur han lagt upp släktträdet: 
Färgerna är ett tappert försök för att förenkla det. Tanken är att tjock ram och gult innehåll där tar trädet slut på ena sidan eller bägge i vissa fall. Fortsätter det så är det manlig eller kvinna med ny ätt tills den tar slut.

Tittar vi på Sven Estridsson så dyker han upp på två ställen. Han slutar däremot i vänstra spalten. Forskningen med dessa kungar gällande hustru är svårt så därför är det bara kungar där.

Olof Skötkonungs dotter Ingegerd Olofsdotter var gift med Jaroslav I av Kiev så där går länken på till Rurik.

Ingeborg av Kiev  ingick gifte med Knut Lavard som är barnbarn till Sven Estridsson.

Karl Sandberg är blå och det går till Jöns Mikkelsen Ehrenborg som slutar där. Samtliga fruar går åt sidan till föräldrar, därav egen färg då träden slutar även där.

Bengt Magnusson Biskop i Linköping är son till Magnus Minnesköld. Grenen går vidare över till Greger Magnusson oäkta grenen och dom stöter på varann när man kommer till Bagge. Helt otroligt

Sedan släkten Hvide och Galen är väldigt stor.

Ett tillskott är Mickel Gjedde. Går ner till Gude Axelsen Gjedde enlig uppgifter, Intressant läsning.


Till top