En härlig vandringsled i vilda och vackra Bråtaskogens naturreservat. Härryda kommun.

Wild, beautiful and exciting hiking trail,, about 2km (2.6 km with a detour). I also show how I extended the hike trail to about 7.5 km with my hiking group (in the movie, second half).
Vandringsleden är cirka 2 km (blå markerad), + en avstickare på kanske 300 - 400 meter, en väg (röd markerad). Det är en mycket omväxlande natur man bjuds.
Naturreservatet Bråtaskogen blev bildat 2013 och förvaltas av Västkuststiftelsen på uppdrag av Länsstyrelsen.
Så här skriver Länsstyrelsen: Från reservatets huvudentré utgår en cirka 2 kilometer lång stig som slingrar sig uppför berg och ner i raviner, men det finns också partier där den följer gamla stensatta och vältrampade vägar. På sin färd genom det varierande landskapet följer stigen både Bråtabäcken och Hålsjöbäcken. Det är mycket vackra bäckmiljöer med små vattenfall och lämningar av gamla kvarnar. Läs mer här.
I dessa tider när många kommuner har pippi på att göra sina vandringsleder barnvagnsvänliga (vilket väl är klyftigt med tanke på att varje person i snitt rullar runt på en barnvagn större delen av sitt liv?🙄 )? blir jag så okontrollerat lycklig när jag finner vandringsleder som den här☀️🤠. Här får man verkligen upplevelsen av att vara ute i vilda naturen, när man vandrar fram på stigar som trampats upp av tidigare besökare. Billjudet från motorvägen får man försöka omvandla till ett forsljud från en avlägsen vacker fors som kastar sig utför en vild och dramatisk brant. Men vandringsleden bjuder på riktiga forsar också, som är fina när det är rikligt med vatten i bäckarna. Billjudet försvinner förresten när man kommer in en bit i naturreservatet.

En bra utgångspunkt för Vandringsleden är Råda Hembygdsgård. Enligt kartan anvisas man att parkera här. Eller rättare sagt, det finns möjlighet att parkera här, om inte dom 5 parkeringsrutorna redan är upptagna. Åker man buss hit (vilket skall vara lätt från Göteborg) kliver man av på hållplats Solsten (H:et på kartan).


Bild ovan: Här hade jag precis parkerat, klockan var 07:25 och 3 av 5 rutor var redan upptagna. Gissade att det var Härryda kommuns anställda som parkerat här, vars arbetsplats ligger rakt över gatan. Och det är inget fel i det, parkeringsplatsen är inte avsedd specifikt för besökare till naturreservatet. Först till kvarn gäller så att säga.
Just den här dagen (när bilden ovan togs) skulle jag ut på en lite längre vandring (typ 6 - 7 km) för att reka stigarna inför vandringen här med Vandringsgänget + komplettera med några filmscener och bilder för detta vandringstips. Jag hade nämligen haft en sabla otur vid mina två tidigare besök här = sol från en klarblå himmel. Det vill jag inte ha när jag filmar i skog. Nu hängde regnet i luften, vilket gjorde mig 😁😄.

Så här ser kartan ut över naturreservatet och den finns på informationstavlan på plats, både vid parkeringsplatsen och vid entrén in till naturreservatet. Nedan har jag klippt ut det aktuella området.

Från parkeringsplatsen vid Hembygdsgården följer man vägen rakt norrut upp mot entrén till naturreservatet och vandringsleden. Om det skulle arta sig så att någon av er skulle komma att tycka att detta är den finaste delen på vandringen rekommenderar jag att den personen hör med sin läkare om det går att operera.
Bild nedan: Här vid entrén brukar det alltid stå bilar parkerade, men för att köra hit måsta man passera en bom, en bom som aldrig varit nere när jag varit här. Men.... ja ja , kommunen anvisar i alla fall inte hit.


Omedelbums korsade jag Hålsjöbäcken och det bar av rakt in i vildmarken. Gilla poängen haglade in. Efter hundratalet meter börjar rundslingan, se kartan. Jag valde att gå höger, uppför branten = motsols.


Jag njöt av höstfärgerna, både i träden och på marken. Jag själv var också vackert gul, detta för att inte förväxlas med en älg i dessa älgjaktstider.

Efter 400 meter, kanske 500 så hade jag kommit fram till avstickaren. Nu följde jag röda markeringar rakt fram. Efter ett tag hörde jag Bråtabäcken forsa fram i botten på en lummig ravindal. Lövträden färgade dalen gyllengul.


Klockan var tidigt på morgonen när jag här korsade Bråtabäcken på en grönmossig "bro". Några meter längre ned är rastplatsen belägen, se kartan.



Strax intill rastplatsen bildar Bråtabäcken en fin fors, som är ändå finare när det är mer vatten i den . Men säg den fors som inte är det. I forsen ligger kvarnstenar och det syns även spår efter en kvarn.


Tillbaka på leden igen och till blå markeringar. Man går omväxlande i lövskog, mest ek, och barrskog. Den mossiga granskogen var magisk när den lös lätt orange i morgonsolen, bild nedan. Även jag lös orange i skogen. Annan dag, annan överleva älgjakten klädsel.


Här nere i dalsänkan hördes inte ljudet från motorvägen. Förutom lite vacker fågelsång rådde total stillhet och tysthet. Det är det här jag längtar ut till när jag tänker natur och vandring. En mjuk skogsstig som letar sig fram genom en spännande och vacker natur.



Vandringsleden går genom en liten ravin. Bitivs var det ganska blött och lerigt genom ravinen, men det gick att undvika dom största vattensamlingarna genom att ta höjd och använda sidorna. Ravinen mynnar ut nere vid Hålsjöbäcken, som här letar sig fram mellan stora stenblock, bild nedan. Detta kallar jag vilt och vackert. Här mötte jag ett grått pälsdjur som nyfiket stod och blängde på mig, kan ha varit en varg.
Vandringsleden följer i stort bäcken vidare söder tillbaka ned mot entrén. Det är alltid trevligt att gå intill ett vattendrag, det blir så livfullt.



Bild ovan: Rast- och grillplatsen vid Hålsjöbäcken, se kartan. Trevlig plats i lövskogen intill den porlande bäcken. Hit är det inte långt att gå från entrén om man istället går medsols.
Så här skriver Länsstyrelsen:
För den som har svårt att gå i den kuperade terrängen rekommenderas en kortare promenad från huvudentrén upp till rastplatsen vid Hålsjöbäcken. Här är stigen flack och följer en av de gamla stensatta vägarna.

Det är alltså den biten jag hade kvar nu. Men ett gott råd till er som har svårt att gå upp eller ned en brant stig och skall ta er upp till grillplatsen. Direkt när ni passerat under motorvägen svänger ni in på stigen till höger. Den är mindre brant.


Bild ovan: Rester från en gammel kvarn?
Detta var sista bilden, strax därefter var jag tillbaka vid entrén. Det här är en skogspromenad helt i min smak, vandringsleden får toppbetyg av mig när det gäller upplevelse. Markeringen är tydlig och bra, det är lätt att följa leden. Hoppas vandringsleden får behålla sin vildhet = att man inte asfalterar den 😂😁
På hösten är Bråtaskogen en bra plats för blåbärs- och svampplockning, berättar Emma Nevander, Kommunekolog på Härryda kommun. Jag glömde att fråga efter koordinater till hennes favorit svampställen 😀
Det var när jag läste om Bråtaskogens naturreservat på harryda.se som jag såg att Emma stod som kontaktperson vid frågor. Och naturligtvis hade jag frågor.... som Emma sammantaget besvarade så här: Leden fanns som en upptrampad stig tidigare. Det var under 2020 som vi satte ut reservatsinfotavlor, märkte upp med ledmarkeringsbanden och rastplatserna kom till. Under samma år röjde vi även smågran längs bäckstråket o kvarn/sågruinen. Det skulle behövas spång på några ställen på leden vilket Västkuststiftelsen har i åtanke inför framtiden.
Så, nu vet ni det, också.
Och nu är det väl dax att se filmen.... Där gör Vandringsgänget en storstilad insatts andra hälften av filmen.
Ja just det, jag har även gått den här vandringen med Vandringsgänget. Men vi fortsatte sedan vidare norrut upp till Lilla Hålsjön och därefter tillbaka genom västra delen av naturområdet (utanför naturreservatet). Det blev en riktig äventyrsvandring med stor vildmarkskänsla på omarkerade stigar i regnväder. Här kan du läsa om vår vandring och som sagt, dom gör sig bra i filmen ovan. Mobilkameran fick det dock jobbigt i regnvädret.
Du har väl koll på att alla mina vandringstips finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.