På vandring i naturreservat Göddered - Hakered i Göteborgs kommun

Here I go on a wonderful hike on marked hiking trails red, blue and yellow, but also on unmarked trails. Length, maybe 7 km.
Nu skall jag tipsa om en mycket vacker, omväxlande och till viss del egenkomponerad vandrings"slinga" på cirkus 7 km, si så där. Jag går både på markerade och omarkerade stigar genom vackra lövskogar, över ängs- och betesmarker och vidare upp till två fina utsiktsplatser på Rannebergen.
Bilder och film är från två vandringar nu i juni. En solig och fin dag, en gråmulen och inte lika fin dag med enstaka regnstänk. Jag gick tidigt och jag gick sent på dagen.
Naturreservat Göddered - Hakered bildades 2012. Naturvårdsförvaltare är Västkuststiftelsen. Läs mer här.

Bild ovan: Parkeringsplatsen intill Kongahällavägen vid infarten till Hakeredsvägen. Några meter bortom parkeringsplatsen leder en röd vandringsled in i en vacker bokskog = starten på den här vandringen.
Här i bloggen finns redan ett vandringstips från naturreservat Göddered - Hakered. Men inlägget har hunnit få 7 år på nacken, filmen 8 år. Så nu kände jag att det var dax att visa upp området på nytt och denna gång tipsa om hur man får till en kanonfin vandring på cirka 7 km, som kan kortas ned, t.ex genom att enbart följa dom 3 markerade vandringslederna som idag finns i naturreservatet kring Rannebergen. I runda slängar halverar det vandringen.
Därför passar det väl utmärkt bra att nu visa en karta som bl.a. visar dom 3 markerade vandringslederna, röd, gul och blå. Verkar kartan rörig, vänta till ni läst texten under. Öh, alltså, då hoppas jag att allt blir glasklart 🙃

På kartan ovan har jag markerat hur min vandringsslinga går. Färgen på vandringslederna jag följer + omarkerade stigar och grusvägar (Vita punkter med lila prick i). Jag har även markerat ett par alternativa stigval på omarkerade stigar, se vita punkter. Dom små röda punkterna på röd led = dom delar av leden jag inte går. Som ni ser upphör den röda leden strax ovanför där det står Rannebergs näsa, där står sista rödmarkerade stolpen (idag). Men stigen leder ut till Hakeredsvägen.🦈ni?
Så, från parkeringsplatsen följer jag röd vandringsled medsols norrut på västra sidan av Rannebergen upp till dom röda pilarna på kartan, "stigkorset". (Missa inte att röd led svänger vänster upp i bergslänten vid Börtas torpruin strax efter start) 😁

Stora klippblock vid foten av Rannebergens stupbranta västra sida. Här befinner man sig rakt under den västra utsikten.


På sluttningen upp mot dom branta stupen breder en vacker hasselskog ut sig. Det går efterhand lätt uppför. På toppen av hasselbacken, där bok och andra träd tar över lämnar jag den röda leden och fortsätter in på en stig åt vänster (omarkerad). Strax passerar jag genom en stenmur = stigkorset (röda pilarna). Samma stigkors passerar jag senare på väg tillbaka söderut igen.
Jag håller vänster i stigkorset och i stigskiljet direkt där efter. Sedan fortsätter jag i riktning mot nordväst nedför långa backar.

Bild ovan: Här är ett parti på ett par hundra meter som har lätt för att bli vattensjukt, blåa punkter på kartan. Skogen är mycket tät och risig på sidan om vilket gör en flyktväg omöjlig. Så välj bra skor om det inte råder torka i skogen.
Bild nedan: Utsikt över Nordre älv. Nu var jag inne på gården Göddereds halvöppna trevliga betesmarker. Nu blir det till att knata på grusväg en del. Jag tröstar mig med att det charmiga bondelandskapet kompenserar för det tråkiga stumma underlaget.


Bild ovan, stor röd punkt på kartan nedan. Här i botten på backen kan man vika in på den alternativa stigen/stigarna (vit markerade på kartan), om man föredrar att fortsätta i skog, på stig, eller bara korta ned vandringen.


Bild ovan: På väg mot Göddereds Norgård, bild nedan. Efter jag passerat en röd lada och en grind (som jag stänger noga efter mig) så tar jag direkt höger in på en liten stig upp i en slänt intill ett staket. Stigen finns med på Länsstyrelsens karta, därför utgår jag från att det är ok att gå här. Det är nog inte omöjligt att man kan möta betesdjur av något slag, man befinner sig ju i ett område inhägnat med stängsel.


Stigen blir efter hundratalet meter lite lätt difus. Men man skall i riktning snett höger ut mot stängslet, se bild ovan. Jag följer stängslet fram till nästa grind, bild nedan. Här kan man stoppa upp en stund och lyssna till billjuden från E6:an.


Nu följer jag grusvägen söderut fram till Göddereds Sörgård. Den där känslan av att vara på landet är stark.


Nu passerar jag området för Göddereds gamla tomt, se karta nedan. Men Länsstyrelsens karta ger ingen tydlig bild av exakt var den ligger. Ekeberget är markerat mitt ute på den öppna ängen, men det skulle jag vilja plassera längre västerut där det finns ett berg klätt med stora ekar. Kanske är Göddereds gamla tomt vid R:et intill den röda punkten på kartan som visar vart jag befann mig när jag tog bilden ovan och i så fall är det den gamla tomten som fastnat på bilden.


Bild ovan: den här stigen över ängen väljer jag också för att den finns med på Länsstyrelsens karta och för att grinden stått öppen på båda sidor. Den verkar också vara välanvänd som ridstig. Skulle man stöta på hinder är det inte långt bort till den alternativa stigen (vita på kartan).
Ett kort stycke in i skogen på andra sidan ängen viker jag in på en stig till höger (stigen är ej utsatt på kartan, men se röda punkten). Några steg senare är jag inne på stigen som jag följer nästan helt fram till stigkorset vid stenmuren (röda pilarna). Jag svänger vänster i ett stigskilje strax före, efter jag passerat ett kärr.


I stigkorset väljer jag stigen till vänster och strax är jag tillbaka inne på den röda leden (som jag inte missat många meter på) och den leder in i norra delen av den fina bokskogen. Men bokskogen får jag inte njuta länge av (om jag inte står still) för dom rödmarkerade stolparna klättrar upp i berget, upp mot Rannebergens två fina utsiktstoppar. Klättringen är dock ganska lätt och ganska bekväm.


Bild ovan: Här passerar jag stigskiljet vid den blåa ledens norra ände. Men den blåa leden bryr jag mig inte om, ännu.
Bild nedan: Lite längre upp i berget, där röd led svänger tvärt till vänster fortsätter jag stigen rakt fram = gul led. Idagsläget ser man ingen gulmarkerad stolpe förrän man kommer några meter in på stigen.




Från västra utsikten har man en fantastisk vy över Kungälv, Ytterby, Nordre älv, Ragnhildsholmen och ut mot havet i väster. Är man skarp ögd kan man se Öckerö kyrka sticka upp. Rakt nedanför berget ser man Hakereds gård.


Gul led och även jag är strax nere vid röd led igen och några meter senare är det dax att göra en kort avstickare ut till den östra utsikten, som bjuder på en vy över, tja... mestadels spenat. Men man ser Götaälvdalen i fjärran med tornet på Bohus fästning som pricken över i.



Här ute är stupen som vetter mot söder hisnande branta. Lååångt där nedanför under lövverket skulle jag inom kort befinna mig, då jag följer blå led ned från berget.
Bilden nedan är tagen från blå led och upp mot toppen där jag inte stod kvar. Tror det såg mer spännande ut i verkligheten.


Där blå led vänder upp i berget igen tar jag vänster ned i bokskogen. Den avslutande delen genom bokskogen är så vacker. Lägg där till ett febrilt kvittrande så förstår ni upplevelsen.



Karta ovan, ifall ni undrar var jag är.
Och här kan ni se min film från den här upplevelsen.
Se HÄR när jag gick den här vandringen med vandringsgänget 11 juni 2021.
Här kan du läsa mitt gamla tips från 2013/2014, med en film.
Du har väl koll på att alla mina vandringstips finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.