von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Vandring runt Store Väktor, Lilla Edets kommun

Vandringar kring Göteborg Bilder, Lilla Edet, Nature reserve, Photos, Promenadguide, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Viewpoint, Västsverige, adventure, aktivitet, attraction, culture, dagsvandring, dagsvandringar, filmare, filmer, foto, fottur, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsblogg, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, skogspromenad, skogsvandring, strandpromenad, tourism, trail, trekking, turism, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, utsikt, vandra, vandring, vandringsblogg, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, video, vildmark, västra Götaland, wandern Permalink3
Vandringsleden runt Store Väktor är 8,1 km. Det finns vandringsleder som är kortare, som man kan kombinera med, om man t.ex. önskar gå lite längre. Jag förlängde med blå led + ca: 1,5 km
 
The hiking trail around Lake Store Väktor is 8.1 km. I extend the hike by following the blue trail down to lake Lysevattnet (+1,5 km).
 
24 juni 2021
I flera år har jag velat gå vandringsleden runt sjön Store Väktor. Enda sedan jag fann kartan nedan på lillaedet.se. När var det? Kanske fyra, fem år sedan. Nu är det i alla fall gjort och det blev en intressant och vacker upplevelse där jag endast gick fel 3 gånger 😀🌞
 
Jag parkerade vid nr 1, dit är det en liten bit att köra på grusväg, röda punkter på kartan (se filmen). 
 
Det var ingen direkt trängsel på parkeringsplatsen när jag anlände dit 08:02.
 
Det hade i stort sett regnat hela vägen från Göteborg, men sprack upp när jag kom till Lilla Edet. Eller rättare sagt Hjärtum. Jag slängde säcken på ryggen och satte av mot Spårcentralen, där vandringslederna startar. Jag hade bestämt mig för att gå den gula leden runt Store Väktor medsols. Jag skulle även +:a på med blå led uppom Måröds Lysebergs utsiktsplats, nr 6 på kartan och ned till Lysevattnet. 
 
 
Efter en kort promenad var jag framme vid Delsbo, ett charmigt torp vid sjön Lille Väktor med ett läge som inte är fyskam.  
 
Bild ovan: Strax bortom torpet kan man släcka törsten. 
 
Mina skor var inte särskilt vattentäta när blötan kom uppifrån, typ från högt gräs och buskar. Redan efter några hundra meter var skor och strumpor dyngsura, även byxorna blev genomblöta. Byxorna är annars av ett material som torkar fort, men vad hjälper det när kilometer efter kilomter går genom högt gräs och buskar. I alla fall fram till jag passerat Lysevattnet.
 
Bild nedan: Spårcentralen. Gul led St. Väktor runt är 8,1 km. Blå led till Lysevattnet är 5,8 km. Men det är inte bara att plussa på längden för lederna tangerar varann långa stycken. Gissningsvis tror jag sträckan blir knappt 10 km, max. 
 
Till en början följer gul och blå led sjön Store Väktor, om än en bit ovanför. Men vid grillplatsen (nr 4), bild nedan, befann jag mig nere vid vattnet.  
 
Det är ingen brant och krävande  stigning upp till toppen av Måröds Lyseberg, men den är ganska lång. Jag var strax uppe på toppen nu, bild ovan. Och som ni kan se hängde gul led fortfarande med, vilket den inte skall göra enligt kartan. Det var bara blå led som gick vidare rakt över mot nr 5. Gul led hängde med ned till grusvägen, orange mask på kartan. Sedan vet i 👿 vart gul led tog vägen förrän jag stötte på den igen vid nr 5.  
 
Från toppen (196 m.ö.h) har man en gedigen vy över ett landskap av spenat. Det var för ensidigt för att jag skall höja utsikten till skyarna. Men en kamrat har berättat att det är fint på hösten med alla färger. 
 
Bild ovan: Det var lugnt och rofyllt vid Lysevattnet. Här följer leden nära inpå vattnet ett långt stycke, mycket vackert. 
Bild nedan: Smådramatisk terräng med ett kolossalt stenblock.
 
Bild ovan: Vägvisningspilar vid nr 5. Dom gjorde mig inte klokare när det gäller den gula ledens dragning över Måröds Lyseberg (Det är samma vägvisningspilar från två håll).. 
 
Jag knatade vidare nedför det skogsklädda berget på en mindre grusväg. Mellan nr 8 och nr 8 följer man orange märkning = Bohusleden.  
 
Bild ovan: här blev jag upplyst om att jag hade 5100 meter kvar till Spårcentralen. 
 
Fram till vindskyddet (nr 9) går man en hel del på en gammel trevlig kärrväg. Jag passade även på att få gått några kilometer extra på en grusväg. Jag brast i min uppmärksamhet. Det man inte har i huvudet får man ha i benen. 
 
Längs västra och norra sidan av Store Väktor går man i Bredfjällets naturreservat. 
 
Bild ovan: Det var här vid detta stigskilje som jag levererade en rejäl blunder, röd punkt på kartan. Jag hade slumrat till i min vaksamhet, det hade ju hit fram bara varit att följa orange märkning. Men här fortsatte orange märkning åt två håll. Gammel orienterare som jag är så brukar jag frivilligt eller ofrivilligt hänga med i terrängen och på kartan. Men den här gången hade jag enbart filmscener och bilder på hjärnan. Jag var dock klar över att jag skulle gå höger, jag skulle ju runda Store Väktor. 
 
Men när all koncentration gick till att finna lämpliga film och bildvinklar så förväxlade min hjärna stigarna f. Jag fick för mig att jag hade kommit från stigen till vänster (se bild). Men det var helt galet. Jag kom från den högra stigen och skulle nu gått vidare in på just stigen till vänster. Istället knallade jag vidare in på en typ traktorväg (se bild nedan) rakt norrut helt upp till ett museum, se kartan. Jag började ana ugglor i mossen långt före, när inte vattnet dök upp på höger sida. Men det var inte förrän jag kom fram till museet som jag tittade på kartan i mobilen. Jag passade även på att kolla mobilens kompass, som visade att jag gick rakt norrut. Det var bara att vända på klacken och gå tillbaka igen.
 
Tips: Kan var bra att få upp en liten skylt här som ger tydlighet. Jag har nämligen hört om fler som gått fel här 😍
 
Till sist hittade jag fram till vindskydet, nr 9 på kartan. I detta vindskydd sov jag och en hund över en sommarnatt i början på nittiotalet. Vi låg i mörkret och lyssnade på en varg som ylade i fjärran. Det blev inte många timmars sömn = ett getingbo satt uppe i taket. Getingboet som satt i taket nu var betydligt mindre. 
 
Bild ovan: Utsikt över Store Väktor och bort mot Måröds Lyseberg. 
 
Bild ovan: Torpet Bremseviken. Strax efter Bremseviken får man häftiga stup på vänster sida, bild nedan. Underbart parti genom granskog. Nu hade jag 2600 meter kvar. 
 
Det ligger mycket arbete bakom vandringsleden/lederna. Det är OK Gipen som ansvarar för lederna och dom får en stor tumme upp utifrån min upplevelse idag.  
 
Bild ovan: Om det med sällsynt växtsätt menas att eken omfamnat berget, så.... kom till Göteborg vettja. Vi har hela skogen full av ekstammar som likt en kobra greppat sitt byte. I t.ex. Billdals park är detta en mycket vanlig syn. Men visst, häftigt. 
 
Och så kom jag fram till en fin badstrand, nr 13 på kartan. Det här partiet utmed Store Väktors östra sida är mycket vackert.  
 
När jag här kom fram till Gipenäs, OK Gipens klubbstuga, var jag också strax tillbaka vid Spårcentralen.  
 
Nu tog jag mig tillbaka upp till sandstranden igen, nr 13 på kartan. Sedan gick jag den röda leden (2,8 km). Men efter allt det fina jag redan upplevt blev detta lite av ett nedköp. Lång bit på grusväg och ännu längre för mig som gick fel. Även pilgrimsleden har röd märkning. Senare kom jag ned till en jättefin strandtomt, som jag inte skulle vara på. Det är fint mellan nr 13 och 14 och på slutet genom skogen intill sjön fram till Delsbo. Några bilder nedan.  
 
Jag var supernöjd med vandringen runt Store Väktor, den var kanonfin. Det är ingen speciellt kuperad vandringsled, jag hade förväntat mig att det skulle vara lite tuffare. Stigningen upp till Måröds Lyseberg är ganska lång, men inte brant, snarare ganska bekväm. 
 
Snart satt jag hemma i soffan och glodde på tv. 
 
Film från den här vandringen. Tyvärr fick jag problem med bortemot 20 filmscener, som fick kasseras på grund av oskärpa. Detta påverkade naturligtvis mitt upplägg av filmen. Jag förlorade t.ex. flera fina scener från Lysevattnet. Det är samma problem som jag skrivit och pratat om tidigare. Det går inte (för mig) att se den lilla nyans av suddighet i den lilla displayen, ens med glasögon. Jag har försökt att låsa fokus, men det verkar som att korrigering av ljuset påverkar inställningen och ljuset måste jag kunna jobba med, helst även fokus. Jag får jobba vidare på att lösa problemet, kanske testa ett förstoringsglas, för jag är en stark motståndare till att jag skall behöva gå runt med min stora filmkamera på "långvandringar" 😀
 
Du har väl koll på att alla mina vandringstips finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
 

 
 
#1 - - Christina:

Visst är det fint! Gick där 30 december förra året. Det regnade inte men mycket vatten som forsade likt fjällbäckar nerför bergen och längs stigar. Spången till den lilla bron låg nästan helt under vatten då så vi var inte direkt torrskodda. Men det var mäktigt i decemberskymningen.

Svar: Ja, varje årstid och väderlek har sin charm och utmaning 😃
Ronny Frank Sveum

#2 - - Inger:

Oj, så mycket vacker natur. Känner inte igen mig, men lång bit av bohusleden har vi ju gått. 🌄😇

Svar: Ja den västra delen av denna led där den följer Bohusleden gick vi 1993🌞😃
Ronny Frank Sveum

#3 - - Maria:

Hej Ronny. Kul att du också gick runt Store Väktor. Gick där i våras, och fick till min stora förvåning och förtjusning se två tranor i södra ändan av sjön. Första gg jag såg tranor i det vilda.

Svar: 😀 Jo, tranor är en upplevelse. Då har jag haft mer flax (ha ha) som ganska ofta fått se tranor i farten (förutom vid Hornborgasjön) Men det har då ofta rört sig om ett par eller två par. Dom får till häftiga läten när dom trumpetar för full hals. Första gången jag hörde ljudet undrade jag va f#n det var för ett djur som lät så🦕
Ronny Frank Sveum

Till top