En härlig vandring på "egna" stigar i sydöstra delen av Vättlefjäll, Göteborgs kommun.

OBS: Varning för mycket text i detta inlägg. Ni får leta i medicinskåpet efter piller som kan göra resan genom mitt vandringstips uthärdligt eller kanske rentav vansinnigt lattjo lajban.
Lovely hike in beautiful nature in northeast Gothenburg. Length maybe 15 kilometers. I do not follow a marked hiking trail.
Nu skall jag visa upp en härlig vandring, cirka 15 km lång, si så där på ett ungefär. Jag följde inget markerat spår/led utan gick kors och tvärs genom terrängen på mjuka härliga skogsstigar. Annars finns det gott om välpreparerade grusade gångvägar i området, t.ex. den populära runt Surtesjön. Men nu under pandemin (och även alla andra dagar) försöker jag hålla social distansering till grusade gångvägar med minst 2 meter 😔 Jag lyckades inte helt, men jag kan stolt säga att jag gjorde så gott jag kunde.🤗
Jag tog mig runt den här vandrings"slingan" flera gånger nu under januari och februari, bl.a. med Vandringsgänget. Jag fick samlat på mig många bilder och filmscener. Det är nog därför filmen blev för lång.
Jag hoppas naturligtvis att ni kommer försöka följa i mina fotspår, ni kommer få uppleva en vandring knökfull av vacker natur. Berätta gärna efteråt vart det gick galet🥴
Nedan ser ni vandrings(slingan), som jag gick medsols.




Jag startade från parkeringsplatsen vid Vättlestugan längst upp på Kryddnejlikegatan. Vill man bli snabbt varm i kläderna så är mitt tips att inleda med att gå uppom ett utsiktsberg. Men för själva upplevelsens skull kan man gott hoppa det, vyer över sjöar är ingen bristvara på den här vandringen.
Sträcka 1. se kartan nedan.

Strax bortanför parkeringsplatsen till höger finner man skylten som pekar upp mot utsikten.
Väljer man att skopa utsikten följer man istället gångvägen åt vänster på nedsidan stupen bort mot sjön.

Utsikten får kanske inte hakan att ramla i marken, men.... något ser man ju. Här uppe finns ett rastbord med bänkar.

Från utsiktstoppen bär det "brant" utför ned till Tolerdssjön, som hänger ihop med Surtesjön. Här finns gott om fikabord med bänkar.
Jag fortsatte utmed berget längs sjön och vidare på kanten av en liten blötmark fram till nästa vatten, som är Surtesjön.


En liten stig leder från vattnet snett upp i berget. När jag passerat en liten stenmur svängde jag rakt upp höger i berget och kom då upp till en lite större stig. Den stigen följde jag åt vänster, rakt norrut. Skulle ni upptäcka något stigskilje så håller ni vänster.


Det är görfint när stigen letat sig ned mot vattnet igen. Den härliga vintriga dag då dessa bilder togs var det gott om skridskoåkare ute på Surtesjön. Stigen följer nära inpå vattnet fram till en långsmal udde.


Ja just det ja, Vandringsgänget. Vi fick ju en härlig vandring här i slutet av januari. Fast vi kom i tidsnöd och fick korta av vandringen men några kilometer.
Strax efter udden hindrar ett stup vidare promenad längs vattnet. Stigen letar sig istället upp på ovansidan stupet (håll vänster i stigskiljet på toppen av en trång dal), man får fin utsikt över Surtesjön (se filmen).
Efter ett vackert och kul parti väntar nu några hundra meter på grusspåret som leder runt Surtesjön. Det är fortsatt vackert men det är inte så kul att gå på grus, tycker jag. Är det någon som missat det?


Bild ovan: Grillplats ute på en udde (kort avstickare från grusspåret), se större röd punkt på kartan.
Sträcka 2, se kartan nedan.


Bild ovan: I bakgrunden halvön jag nyss var ute på. Här vek jag in på ett rött spår som jag kom att följa genom ett lite småkuperat parti, fram till ett stigskilje där jag stötte på Vättlefjällsleden. Vättlefjällsleden (orange märkning på kartan den biten jag gick) följde jag åt höger och kom strax fram till ett litet vatten.

Ungefär mitt på det lilla vattnet viker Vättlefjällsleden av till höger upp i den branta granskogsklädda slänten. Men det gjorde inte jag, jag fortsatte följa stigen utmed vattnet fram till en grusväg. Grusvägen leder norrut fram till Skärsjölund. Men jag följde grusvägen söderut i några hundra meter, fram till att en skylt pekar mot "Baslägret Stentjärn". Skylten är lättast att läsa om man har ögon i nacken.
Baslägret är beläget vid Stentjärnas strand och här finns två vindskydd och flera grillplatser.


Från Baslägret följde jag Stentjärnas bergiga strand söderut. Det finns flertalet små stigar, jag valde konsekvent stigen som går närmast vattnet.
Bild nedan: Grillplats belägen vid en vik på sydvästra sidan av sjön.

Därefter kom jag att följa ett grusspår ett kort stycke igen, fram till Grästjärnet. Till höger ser man en bergknöl som bjuder en fin utsikt över tjärnet. Översta bilden i detta inlägg är tagen där. Några meter längre fram (före man korsar bäcken/forsen) vek jag vänster in på en stig som leder över till Stentjärnas utlopp, där bäcken forsade vilt.

Bild ovan: Här blev några av vännerna i gänget uppspelta av hur fint det är här vid sjöns södra ände med den forsande bäcken.
Sträcka 3, se kartan nedan.

Det var nu jag insåg att vi var lite sent ute för att klara hela den tänkta vandringen i dagsljus. Så jag fick leda Vandringsgänget in på en genväg. Vi började med att gå en annan väg upp till Lilla Mölnesjön där vi kom att ha vår fikatajm (stor röd punkt på kartan). Vi följde en stig rakt norrut utmed Stentjärnas östra sida fram till mina röda prickar på kartan. Vi gick sedan som prickarna markerar ned till Lilla Mölnesjön.
Men jag hade naturligtvis gott om tid, som vanligt😎. Så jag fortsatte som tänkt rakt fram upp på det hala berget och sedan vidare på en härlig mjuk skogsstig ned genom en dal som leder fram till Mölnesjön.

Grusspåret leder förbi ett fikabord med rastbänkar där man har lite utsikt över Mölnesjön, se filmen. Strax därefter vid bänken på bilden ovan svängde jag vänster in på stigen som jag följde upp till Lilla Mölnesjön, bild nedan. Fikatajm med gänget. Härifrån gick jag söderut med gänget och kortade på så sätt ned vandringen med 3 kanske 4 kilometer.
Vandringstipset går nu vidare norrut.



Från fikaplatsen vid Lilla Mölnesjön fortsatte jag stigen norrut, den leder så småningom ned från berget och fram till Stentjärna. Jag följde sedan en stig utmed sjön upp till grillplatsen på bilden ovan. En lite större röd punkt längst upp på kartan visar platsen.
Sträcka 4, se kartan nedan.

Några meter norr om grillplatsen, direkt efter en spång svängde jag höger in på en stig som leder fram till gården Kroksjölund.

Det är ett trevligt och omväxlanda parti som bitvis kan bli lite blött då man bl.a. passerar över en bäck i en mosse. Men det var ganska torrt dom gånger jag gick där, bild nedan 😂



Bild ovan: Mellan träden skymtar det första huset vid Kroksjölund. Här svängde jag höger in på en stig som leder söderut genom Orremossens utkanter.

Bild ovan: På mjuk tallbarrstig genom en skog av ganska unga granar.
Även detta parti av vandringen kan bli en blöt upplevelse om man väljer fel tidpunkt. Bilden nedan visar när jag passerade över en bäck mellan två mossar.


Inom fem minuter efter bäcken kommer man fram till en stig som leder ut till Kroksjövägen. Den här stigen kommer ni se mig följa i ett kommande vandringstips då jag startade från parkeringsplatsen vid vandringsled röda löven. Jag visar då upp alternativa stigar i den här terrängen. Detta vandringstips kommer jag att publicera inom någon dag.
Sträcka 5, se kartan nedan.
Några hundra meter senare kom jag fram till ett stigskilje där jag valde att följa stigen till höger, se stor röd punkt på kartan. Röd punkt i söder = där jag träffade på Bohusleden. På kartan har jag också markerat stigen från Kroksjövägen, om ifall att.


Bild ovan: Det är vackert vid St. Drisstjärnen.
Från St. Drisstjärnen gick vandringen vidare ned genom en vacker dal där en vilt forsande bäck skapade stämning. Längre ned i dalen stötte jag på Bohusleden. Nu följde jag oranga markeringsband fram till Mölnesjön.

Bild ovan: Här bjöd Bohusleden gänget på lite extra motion.
Sträcka 6, se kartan nedan.

På kartan har jag markerat med orange den biten jag/vi följde Bohusleden.

Det är fint ute på udden. Här finns som ni ser grillplats och bord med bänkar. Jag fortsatte på en stabil bro över en bäck innan jag kunde titta ut över den snötäckta sandstranden.

Hit fram är jag mycket nöjd med vandringen, men resten.... 🤔 är en ren transportsträcka av den lite tråkigare sorten. Men men, kartan nedan visar hur jag tog mig fram till Vättlestugan och parkeringsplatsen. Jag hade gärna undvikit att knalla genom människobyn, men då hade jag fått gå en lång omväg. Från den större röda punkten på kartan är det skyltat fram till Vättlestugan.
Hm, det blev väldigt många kartor i detta inlägg. Jag hoppas dom kommer till användning. Kartorna är urklipp från en megastor karta över hela området från Angered upp till Älvängen. Kartan är utgiven av OK Alehof och dom har även tagit fram en fin vandringskarta över Vättlefjäll. Läs mer här för info och kontaktuppgifter på deras sida.

Kolla detta inlägg när jag gick den här vandringen med Vandringsgänget, men vi tvingades korta nedn den.
Den östra delen av naturområdet har fler trrevliga skogsstigar som man kan variera med. Läs detta vandringstips.
Du har väl koll på att alla mina vandringstips finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.