Vandringsgänget på rundvandring på Smithska udden, Hängesten och Välen m.m.
För det första, tack allaihopa för igår, jag hade görtrevligt i erat sällskap. För det andra, ni klarade er undan att hamna på film. Jag var för sliten efter sjukdomen för att orka filma. Jag hade nog med att orka hosta hela tiden. Men bilder fick jag producerat. Så vassegoda här får ni en bildbomb.
Klockan 10:00 igår söndag 24 april var vi 30 vandrare som drog iväg från parkeringsplatsen vid Smithska udden. Min gissning var att vi skulle komma att ta 5, max 5,5 timmar på oss runt, med två raster. Den infon hade gänget fått.
Bild 1: Från Smithska badet gick vi upp i berget, upp till ett berg fullt av sår från stenbrytartiden, som avslutades för drygt 80 årsedan.
Bild 2: Från berget fick vi fin utsikt över skärgården och det stora blåa havet.
Bild 3: Ett kort stycke följde vi grusgångstigen. Dom orangegula klipporna ute på Smithska udden lockade fram mobiltelefonerna.
Bild 4: Uppe vid ett röse, ett röse från senare tid. Senare än bronsåldern alltså, enligt infotavla. Hit upp tog vi oss via en gammel gångväg, men som nu mer går rakt genom någons tomt, eller rättare sagt väldigt nära någons hus. Jag vet inte hur ok det är att gå där, därför har jag inte visat på kartan.
Bild 5, 6 & 7. Vilt, vackert och trevligt på "stigen" ned från berget och ut på klipporna. Attans bra att berget var torrt.
Bild 8 & 9: En smal passage som tidens tand skapat och som när det ligger is fungerar utmärkt som rutschkana med gupp.
Bild 10: Och så bar det iväg upp på nästa bergknöl som bjöd nya vyer. Nästan nya vyer skulle det stå.
Bild 11: Röda sjöbodar på Brända skäret (norra)?
Bild 12: Bryggor, bryggor och bryggor, men få båtar. Än så länge var aktiviteten här ute låg, vilket överraskade oss.
Bild 13: Hängestensvägen på väg ned till Hängesten. Gänget hade just överlevt ett tråkigt parti genom bostadsområden.
Bild 14: Hängestenen, ser ut att kunna välta över ända när som helst.
Bild 15: Fika på Hängestenstoppen. Detta var den enda bilden jag tog med stativ = ville röra mig så lite som möjligt i onödan.
Bild 16: Fortsatt knallande över berg, här med Hängesten i bakgrunden. Längre ut öarna i Göteborgs södra skärgård.
Bild 17: Stenar, många stenar, har lagts ut för att underlätta om man vill vricka fötterna. Nä, det är ett fint jobb man gjort här. Nu kom vi fram till Hammars småbåtshamn och badplats.
Bild 18: Hammars badplats och småbåtshamn skymtar i bakgrunden, bakom alla dom här vandrande människorna.
Bild 19 & 20: På väg genom ett litet grönområde med stor vildmarkskänsla mellan Rörvik och Önnered. Här har jag gått flera gånger på natten när dimman drivit in från havet och lagt sig som ett täcke över detta mossiga/sumpiga skogsområde. Mellan trädstammarna har jag nästan tyckt mig se älvliknande varelser stiga upp från sumpträsket.
Bild 21: Vattenpåfyllning och försök att anpassa kläder till att det blivit varmare.
Bild 22 & 23:Efter en kort dos radhus bar det iväg brant upp i ett berg igen och in i nästa grönområde.
Bild 24: Så var det dax före fika nummer två, den sista. Här spred vi ut oss över berget. Inte av hänsyn till covid-19 utan för att sitta så bekvämt som möjligt på bergets alla naturliga soffor.
Bild 26: På lättgådd stig över Ulvås. Här blir det finare när löven är på plats.
Bild 27: Välenviken med koloniområdet på andra sidan.
Bild 28: Sista lilla kraftansträngningen på väg upp på Kviberget.
Bild 29,30,31: Uppe på Kviberget med utsikt över Välenviken och med Frölunda skylines i bakgrunden. Här är stupen kittlande.
Bild 32: Ekskogen dominerar på Kviberget. Detta blev sista bilden jag tog.
Vi nådde fram till parkeringsplatsen med 5 minuters marginal till 5,5 timmar = succé.
Lena O hade mig i tankarna, tankar som handlade om att jag själv inte kom med på några bilder (undantaget en). Så denna bilden har hon skickat till mig. Jag har klippt och skurit lite för att komma lite närmare målet, min fina älgkeps.
Kartan ovan visar startplatsen.
Tack och hej.