von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Utbybergen - Bergsjön nordöstra Göteborg

Vandringar kring Göteborg Bad, Bergsjön, Bilder, Bohuslän, Fjällbo, Friluftsliv, Gothenburg, Göteborg, Photos, Promenadguide, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Utby, Viewpoint, Västsverige, adventure, aktivitet, attraction, dagsvandring, dagsvandringar, filmare, filmer, fornminnen, foto, fottur, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsblogg, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, motion, natur, natur Göteborg, natural, nature, naturguide, naturområde, naturstig, outdoor, promenad, promenad Göteborg, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, skogspromenad, skogsvandring, trail, trekking, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, utsikt, vandra, vandring, vandringsblogg, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, video, vildmark, västra Götaland, wandern Permalink2
 
"Mountainous" area in northeast of my beautiful Gothenburg. Nice hiking trails (2-8 km approximately) in realy cool nature. Many climbers are here in the steep cliffs.
 
I går lördagen den 1 mars 2014 tog vi oss an det fina och dramatiska naturområdet mellan Fjällbo och Bergsjön i Göteborgs östra stadsdel. Och vi, det var far och jag. Senast jag gick i detta naturområde var 1997, då på jakt efter en tuff ostigad bana som träning inför vandring i Aurlandsdalen med mitt vandringsgäng. Terrängen kring branterna vid Utbybergen är vild och dramatisk med lodräta stup och fullt med stora klippblock. I området finns en 5km lång uppmärkt naturstig. Den följde vi bara bitvis, det finns andra fina stigar här som vi hellre valde. 
 
Vi parkerade vid Fällbohemmet, 2 kronor timman. Jag tömmde plånboken på de 7 kronor jag hade, det blev en biljett gilltig i 3,5 timmar (hade ni kansk eredan räknat ut). Men det skulle senare visa sig vara alldeles för kort om tid. Vädret var gråmulet och ca: 6 grader plus. Från parkeringsplatsen hade vi endast några minuter upp till naturstigen och informationstavlan för området.
     
Bild ovan: På väg upp til naturområdet gick vi förbi detta fina hotell.
       
Bild ovan: Här gluttas det på information och karta över området. Se nedan. 
 
Från informationstavlan vek vi av den markerade naturstigen och följde en mindre stig längst med berget nedanför dom mäktiga stupen. Här var det vilt. Men snart kom vi ut på naturstigen igen. 
 
Efter några hundra meter vek vi av in höger och följde naturstigen upp mot branterna. En liten smal stig letar sig fram mellan enorma klippblock, uppför stentrappor via klippavsatser och fåglar kvittrade i trädtopparna när vi tog oss helt upp på berget. Det här var enligt mitt tycke vandringens mest sevärda parti. Nedan 10 bilder från detta parti. 
 
Efter den långa trätrappan, spången, vek vi av från den märkta naturstigen för att ta oss runt den östra slingan, se kartan längst ned. Det betydde att vi svängde in på stigen till höger. Efter några hundra meter pekade en skylt ut mot en utsiktsplats. Den var väl värd ett besök, även denna gråmulna dag.
 
Den östra slingan går på skön stig i lätt terräng. Den är inte märkt, men det går inte att gå vilse. Håll yttersväng hela tiden. När vi kom fram till bergsjön var det dax att fika. 
 
Efter fikan skulle vi ge oss ut på den västra slingan, ett område jag lade ganska mycket tid i 1997 när jag lade ostigad slinga. Kommer ihåg att det var mäktigt på toppen av klätterbranterna och utsikten från röset. Man kan se helt ut till hamninloppet. Men nu bidde det så dumt att parkeringstiden var på väg att gå ut. Så efter den branta trappan vid sjöns västra ände fick vi gena tillbaka. Det blev samma väg nedför berget som upp.
 
På väg nedför branterna fick far prata skärmflygning med en annan äldre herre som också höll på med detta. Eller.. ja, far har ju nu mer slutat då han tyckte det blev för dyrt med försäkringar.
 
Det här är en jättefin terräng att vandra i. Går man Naturstigen + östra och västra slingan får man nog ihop 7- 8 km med mycket varierad natur. Det går också utmärkt att starta vandringen från Bergsjön. Då är närmaste busshållplats Atmosfärgatan. Där finns också en parkering för din automobil.
 
Kartan ovan. Så här gick vi. Röd markerat den sträcka vi följde den markerade naturstigen (vesslan). Blått den östra slingan och grönt den västra slingan som vi fick avbryta. 
 
Idag lördagen den 8 mars tog jag mig runt den västra slingan och ut till branterna. Trevlig promenad, fin stig med flera utsiktsplatser.
Jag tog buss 58 från Centralen ut till Fjällbo. Efter busshållplats Österlyckan där jag gick av såg jag att buss 58 svängde in vänster bland villorna och körde upp närmare naturområdet. Så jag kunde åkt en hållplats till och kommit närmare. Så tänk på det kära läsare. Häng er i snöret, eller rättare sagt tryck på knappen först efter att ni lämnat hållplats Österlyckan. Gäller buss 58 alltså, och nu. Tror inte att detta gäller om ni åker hit år 2070. 
Från Fjällbo ängar gick jag naturstigen över berget till Bergsjön. Sedan tog jag mig bort och upp den branta trätrappan där jag och far fick avbryta och gena tillbaka sist. Men nu följde jag stigen åt höger istället och kom snart bort till sjöns nordvästra ände. Från sjön var det mycket lätt promenad bort till bronsåldersröset. Röset ligger precis i stigkorset. Där finns även en utsiktsplats. Jag tog en filmsekvens på hamninloppet innan jag traskade vidare. Några minuters promenad från röset gör stigen en kraftig vänstersväng. Där går en mindre stig rakt fram och ut till branterna. Efter att ha njötit i solen några minuter medans jag kollade in några klättrare fortsatte jag min rundtur. Jag gick inte tillbaka ut till naturstigen igen, utan fortsatte på en liten stig utmed branten. Mellan klätterbergen kunde jag komma ned i en ravin. Lite knixigt men funkade bra. Med långa kliv tog jag mig ned till bussen och åkte hem.
 
                                            
 
      
 Bild ovan: Klättrare i action.
 
  
karta 1: Här ligger Utbybergen. Karta 2: Här parkerade vi. Karta 3: Ta buss hit. OBS, åker du buss 58 så kliver
du av på hållplatsen efter Österlyckan. Då har du några minuters kortare promenad in till naturområdet.
 
Nedan länkar från Göteborgs stad Park & naturförvaltning.
 
    
 
Se filmen från detta vandringstips.
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej, inte mer än runt Fjällbo Ängar.
 
Och du har väl koll på att alla vandringstips i bloggen ligger i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

#1 - - Sissi Nilsson:

Trevlig läsning och fantastisk natur. Skulle höra med dig om jag kan få använda två av dina bilder (med bara natur på) till min blogg? Ska göra ett inlägg om en munk som färdats i dessa trakter, men har lite långt att åka för att ta bilderna själv.

Svar: Javisst får du det. Tycker du att bilderna på bloggen är för små så kan jag nog skicka dom i lite större format. Då får du tala om vilka det är.
Ronny Frank Sveum

#2 - - Sissi Nilsson :

Jag tror nog att det fungerar, bara roligt att kunna illustrera berget med en bild. Historien handlar om en munk som kommer rakt in i en trollfest men räddar sig själv i sista stund genom att kasta in ett kors. Korset hamnar i en silverbägare som lär finnas i Vadstena klosterkyrka. Dit har jag lite närmare så den ska jag ta reda på 😊

Svar: Då får du lycka till med inlägget om munken på trollfesten 😃
Ronny Frank Sveum

Till top