von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Ragnhildsholmen & naturreservat Göddered - Hakered, Kungälv

Vandringar kring Göteborg Bohuslän, Friluftsliv, Göteborg, Hakered, Hisingen, Kungälv, Ragnhildsholmen, fritid, kultur, natur, promenad, promenadguide, promenera, skogspromenad, vandra, vandring, vandringsled, vandringstips, västra Götaland Permalink0
Jäs, idag, lördagen den 29 mars 2014 har jag och far varit på Ragnhildsholmen (igen) och tittat till ruinen av den gamla borgen. Borgsruinen är som sig bör placerad längst upp på knölen. Ragnhildsholmen hittar man mellan Säve och Kungälv. Parkeringsplatsen ligger direkt intill Kongahällavägen. 
 
Från parkeringsplatsen är det ungefär 200 meter bort till ruinen. I blötområdet man passerar för att komma dit var det fullt liv på kväk, kväk. Dom jobbade för fullt på att bli fler. Glömde faktiskt att ta bild på de små djuren, men dom fastnade på min film. Men naturlligtvis inget porrigt. 
 
Förr kunde det vara en blöt historia att ta sig över sumpområdet och ut på Ragnhildsholmen, Men nu är det väl preparerat med spång och rejäla bräder. En fin trätrappa gör det lätt att ta sig upp till ruinen. Från ruinen har man en fin utsikt. Vi tog även en fin runda i terrängen runt ruinen. Vi hittade lite vita sippor och viol. 
 
Borgen byggdes av Norges kung Håkon Håkonsson på 1200 talet. Borgen anvädes i knappt 100 år och förstördes i en eldsvåda. Man tror att stenar från den har används för att bygga Bohus fästning. Under åren 1881 - 1882 verkställdes en utgrävning av ruinen. Läs mer här: http://sv.wikipedia.org/wiki/Ragnhildsholmen
 
Rakt över älven ligger Kastellgården. Några hundra meter från borgsruinen går en typ traktorväg ned till älven från Kongahällavägen. Om berättelsen min arbetskompis har förtäljt mig stämmer så fraktade Kastellgården över sina kor i en färja här när dom skulle beta på deras marker på Hisingssidan. Kanske transporterar man fortfarande över kor med färjan. Men detta är alltså inte bilfärjan Kornhalls färja, den hittar man några kilometer väster ut. Utan detta måste vara kornas färja. Hm... det var, eller är nog inte bara kor man fraktar över. 
 
Naturreservat Göddered - Hakered. 
Dryga kilometern från Ragnhildsholmen mot Kungälv hittar man en parkering på vänster sida av vägen. Direkt när man kommer upp efter den långa backen. 
 
Reservatet blev bildat så sent som 2012. Man finner en mycket varierad och fin natur, där lövskogen dominerar. Här finns också gott om fornminnen. Några märkta leder finns också. Den röda tar en runt i området via utsiktsberget. Hur lång är den?!?, tja, kanske 3 kilometer ungefär. Men vi rörde oss även utanför dom märkta stigarna. Området kan vara rejält blött utanför dom märkta stigarna. Så stövlarna var på.  
 
Dom röda markeringskäpparna ser man direkt från parkeringsplatsen. Vi var här i april 2013 också, då var våren mycket sen. Men nu började det bli grönt och fint och gott om vitsippor. 
 
Vi svängde in höger direkt och gick slingan motsols denna gång. Och till skillnad från förra gången gick vi inte upp på utsiktsberget. Stigen går i en trevlig skog mellan det branta berget till vänster och åkern till höger. Bakom ruinen av Börtas torp går den rödmarkerade slingan upp i berget. Men vi fortsatte stigen rakt fram, ingen märkning denna bit. Men efter några hundra meter ebbade liksom stigen ut. Men en bit upp i berget till vänster såg vi en ljusblå märkning. Vi tog oss dit upp och snart kom vi fram till ett stig kors, nu var vi åter inne på den röda märkningen. Tar man vänster här kan man gå upp till utsiktsberget. En skylt visar vägen dit efter ett tag. Men vi följde röd markering till höger nedför berget. Snart lämnade vi den röda märkningen och tog oss över en stenmur och tog oss tillbaka ned genom dalen igen. 
 
                                                    Bild ovan: Börtas torpruin. Röd märkt stig går upp i berget bakom.
 
Den norra slingan vi gick var alltså inte markerad. Men det är lätt att finna fram. Gå inte helt ned till åkern igen, utan ta första stigen till vänster, den genar över berget som här inte är alls högt. Strax innan man kommer ut på en bit grusväg kan det vara mycket blött. Vi följde grusvägen åt vänster. Strax öppnade sigt landskapet. Här var det nästan vackert som satan. Vi tog vänster vid den fallfärdiga sommarstugan, en grind forcerades, hundar började skälla och strax var vi inne i en liten gran allé. Efter gran allén kommer man ned till en åker, där tar man vänster för att fortsätta slingan. Men vi tog höger för vi ville ned till bäverbygget och blåsipporna i den lilla skogen nedanför åkern. 
 
Vi tog oss tillbaka till slingan och passerade ytterliggare ett plåsippsställe. Efter en lång men EJ brant uppförsbacke var extraslingan avklarad. Nu tog vi den rödmarkerade stigen åt höger ned genom hasselskog och tillbaka till bilen via Hakeredsgården. Spännande parti nedanför dom branta stupen. En fin promenad som blir ännu finare när bokarna fått sina löv. 
 
Nedan kartor. Karta 1 visar var man hittar detta vandringstips. nr 1 = Ragnhildsholmen och nr 2 = naturreservatet Hakered - Göddered. Karta 2 visar hur vi gick. Den rödprickiga slingan på kartan är den som även är märkt med rött i terrängen. Även stigarna uppe på Rannebergen är märkta med rött eller ljusblått. Blåprickat på kartan är den slingan vi gick utan märkning. Jag har även märkt dom blåsippsställen vi kom till.
 
                               
 
Åker du hit med buss så gäller hållplats Ragnhildsholmen och Backered. Buss 37 och 39 är numren som gäller i dagsläget. Även buss 907 för Ragnhildsholmen. 
 
Se Filmen från detta vandringstips.
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej. 
 
Och du har väl koll på att alla vandringstips i bloggen ligger i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

Till top