von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Ranebo naturskog, ett naturreservat i Svartedalen.

Vandringar Bohuslän & Västkusten Bohuslän, Friluftsliv, Ranebo naturskog, Ronny Sveum, Stenungsund, Svartedalen, friluftsliv, fritid, natur, naturområde, naturreservat, promenad, promenera, skogspromenad, vandra, vandring, vandringsled, vandringstips, västra Götaland Permalink13
       
Ranebo naturskog ligger i Stenungsunds kommun. Här finns en äldre skog med stora naturvärden. Ranebo naturreservat blev bildat 2001. Nu finns det i och för sig olika uppgifter om när naturreservatet bildades, men jag går på Länstyrelsens uppgifter.
 

OBS OBS OBS uppdatering april 2021
Före ni läser detta vandringstips vill jag att ni skall veta att ändringar har gjort efter att jag och far gick här i maj 2014. Nu i april kom en kamrat helt galet efter att ha följt mitt vandringstips. Han skulle gå vandringsleden motsols och startade precis som vi med att gå upp till utsikten och sedan vidare öster om hinnevatten. Men markeringarna var den biten nästan borta. Han hade ingen karta med sig utan var i behov av en bra markerad vandringsled. Han kom in på en stig som var bra markerad norr om Hinnevatten. Vid vattnet fikade han sedan gick han tillbaka igen.
Jag tog kontakt med Lars Jacobsson på Västkuststiftelsen som ansvarar för vandringsleden i naturreservatet Ranebo naturskog. Han berättade att man jobbade med leden men att man hade problem med dom delar som går utanför naturreservatet. Man hoppas få till en bra dialog och samarbete med markägaren. Jag frågade Lars om han kunde berätta hur vandringsleden gick i början och på slutet, alltså den sträckan där min kamrat hamnade galet. men det kunde han inte i dagsläget. Det stämde i alla fall att leden inte gick uppom utsikten längre. Men Lars sade att han inte gått vandringsleden på länge och kunde därför i övrigt inte ge mig något svar. Men man jobbar på att få till en lösning med vandringsleden.

Jag har inte själv gått där sedan jag gjorde vandringstipset, så jag vill inte komma med några dumma förslag. Jag hade tänkt gå vandringeleden i april, men efter samtalet med Lars så.......

 --------------------------------
 
Lördagen den 10 maj 2014.
 
 Vi körde E 6 upp mot Stenungsund och svängde av vid Jörlanda. Efter ungefär 5 km på bilvägen öster ut kom vi fram till naturreservatet och den lilla parkeringsplatsen. Nu gjorde vi oss klara för en kuperad vandring, det brukar nämligen Svartedalens terräng bjuda på.
       
                 Parkeringsplatsen ligger på vänster sida av vägen om man kommer från E6an. 
 
Precis när vi skulle ge oss ivag ut på en av vandringslederna kom en biodlare promenerande över vägen och bort till oss på parkeringsplatsen. Vi hade ju uppdagat att det var gott om bi runt bilen, nu fick vi också träffa deras husse. Vi fick reda på att det var snälla bin han höll sig med, detta på grund av en lugn drottning. Det var intressant att höra om hans bisyssla. Men för mig blev det ändå mer intressant när jag fick höra att han var väl bevandrad i terrängen här. Och efter en snabb titt på kartan som satt på informationstavlan så kunde han konstatera att utsiktsberget var inritat på fel plats. Utsiktsberget hade vi tänkt oss upp på, så det var tur att vi träffade på biodlaren så vi valde rätt stig och led.
 
  Vi skulle nu ta oss via utsikten bort till stora Holmevatten. Vi tänkte även runda Hinnevatten för att kolla in ett gammalt torp som biodlaren tipsade oss om. 
 
Jag har markerat var utsikten är med ett rött X.  
 
   Vi följde den orangefärgade märkningen upp till utsiktstoppen. Här ifrån kunde man se Brattön som stack upp högt ovanför sin omgivning. Vi fortsatte sedan på fin stig i en ganska kuperad terräng, precis som jag förutspått. 
Dock såg vi aldrig till stigskilje där leden runt Hinnevatten vek av. Plötsligt stod vi istället på den lilla körvägen upp till Holmevatten. Ja ja, det var inget att göra åt. Leden var så pass kuperad att det kanske var lika bra att vi genade. Varje kilometer tar tid när det bär av upp och ned hela tiden. Sedan tar ju filmningen mycket tid också. Vi måste alltid räkna med minst den dubbla tiden mot om vi bara skulle promenera utan att filma. 
 
  När vi passerat Svartevatten vek den orangefärgade vandringsleden in till höger. Nu tog vi oss raskt över till stora Holmevatten. 
 
                                            Bild tagen av far på denna vackra och talande skylt.
 
Leden fortsatte att vara kuperad förbi stora Holmevattnet. Men man går egentligen ingenting nere vid vattnet, utan en bit uppe i berget. Vi lämnade stora Holmevattnet för en liten stund när leden  tog oss upp genom en dal. Här kom vi in i ett trolskt parti. Stora mosstäckta stenblock låg nere i dalsänkan. Det var lite Ronja Rövardotter stuk över det hela. Men detta hade vi faktiskt också förväntat oss, info från biodlaren. Biodlaren hade även sagt att man kunde finna en stenblocksformation som påminner om en liten kyrka. "Holmekörka", tror jag att han kallade den för. Men den hittade vi inte. Men det var ett trolskt stycke skog.
 
Snart visade sig Holmevattnet igen. Men även här hade vi ingen närhet till vattnet. Nu träffade vi på ett par som kom släpande på målarburkar och penslar. Dom jobbade för Västkuststiftelsen som är naturvårdsförvaltare av detta område. Dom bättrade på märkningen på lederna. Dom gick mycket noga fram. Deras arbete är ju mycket viktigt för oss som vandrar här. Jag passade på att nämna brister i märkningen vid stigskiljet mot Hinnevattnet. Och jag nämnde även att utsikten var inritad fel på kartan vid parkeringen. Dom lovade att kolla på detta, sedan fortsatte vi åt vart vårt håll. 
 
  Vi gick bara 400 till 500 meter till, klockan hade sprungit på väldans fort så vi fick vända om för att hinna tillbaka innan mörkret lade sig över Ranebo naturskog. Det hade säkert varit fint att runda Holmevattnet, men det får jag göra vid ett senare tillfälle. Som ni ser av kartan över området en bit upp på denna sida så finns det flera olika vandringar man kan ge sig ut på, och med varierad längd. Precis utanför kartan i norr ovanför Rörsjön svänger man in på grusvägen om man vill runda Holmevattnet. Jag har dock fått höra av en läsare här på bloggen att vissa bitar av leden är dåligt uppmärkt, tydligen skall det var utanför naturreservatet. Läs hans kommentar längre ned. 
 
Vi tog större vägar tillbaka, vi hade nämligen ett mål till idag. Även detta ett tips från biodlaren. Vi skulle ta bilen och åka upp norr om naturreservatet, upp till Lillevattnet. Här har en man ristat in ordspråk och minnen på berg och stenar på sin tomt. Han är död sedan länge och hans bostadshus har brunnt ned. Men resten av ödehusen står kvar på hans mark. Det finns en mycket liten parkering på vänster sida av vägen vid Lillevattnet som nog i huvudsak fiskare använder. Därifrån är det bara hundra meter in på hans ödetomt. Se andra bilden nedan, så ser ödehusen ut ifrån vägen.
Jag Hittade ingen information på nätet om hans skrifter och om honom själv. Finns säker men jag hittade inget. 
 
Detta blev en mycket lyckad dag med natur & med inslag av kultur. Nu bar det iväg med plattan i botten till närmaste snabbmatskedja. 
 
                                                                  Vattnet låg lugnt på Lillevatten.
 
När man kommer körande från öster så ser man ett av ödehusen in till höger. Bilden är tagen från den lilla parkeringsplatsen.
 
Nedan karta som visar var vi var.
 
 
Länk till Länsstyrelsen för information om detta naturreservat:  
  
Film från detta vandringstips.
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej
 
Och du har väl koll på att alla vandringstips i bloggen ligger i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

#1 - - Janne Ekman:

Hej Ronny!
Vilken lyckas smed Du är som ramlar på en man med bisysslor som kunde guida er rätt och visste var Svartedalen har sina "talande stenar". Jag var i Åkulla i lördags och gick Bexellstigen och blir nu nyfiken på dessa stenhällar. Är de långt från parkeringsplatsen till St. Holmevattnet?
Vänligen Janne

Svar: Hej igen Janne!
Nu hänger jag inte riktigt med. Om det är skrifterna på berghällar och stenar du menar så ligger dom vid Lillevatten, norr om St. Holmevattnet. Se kartan längst ned i vandringstipset (klicka större). Sjön är inte namngiven på kartan, men vid sjöns västra ände fast på andra sidan (norra) bilvägen ligger ett antal små ödehus, på tomten finns alla skrifter. Var det det du funderade över?
Ronny von Frank-Einstein

#2 - - Jan-Eric:

Hej, Ronny. Mycket trevliga tips. Har varit och kollat vid Lillevatten.
Följer Era vandringar, på youtube, med stor förtjusning. 😊

Ha de bra..

Svar: Tack Jan-Eric, trevligt att läsa. Roligt att vandringstipsen ger något.
Ha det fint.
Ronny von Frank-Einstein

#3 - - Ingemar Carlsson:

Hej!
Tack för din fina sida om Ranebo naturreservat! Kartan som du lagt ut var mycket bra att ha igår (02122016) när vi gick leden runt Stora Holmevatten. De där 7,5 km kändes nästan som det dubbla då det var så mycket upp och ner. Det tog 3,5 tim. att gå runt. Den finaste utsikten tyckte vi var ovanför Flesevattnet. På vissa ställen var märkningen av leden bra men på andra saknades den helt kanske för att man kommer utanför naturreservatsområdet. Utan karta hade det inte fungerat. Vid Rörsjön kom vi bort oss helt. Då vi hade GPS med oss såg vi att vi var några hundra meter utanför leden så det ordnade sig. Några pilar på vissa ställen hade inte varit fel.
Hälsningar från Ingemar Carlsson
Gå gärna in på min sida (fridsamt.se) och se på bilder från några vandringar. Tyvärr har jag inte sådan bra text som du har.

Svar: Hej, Ingemar och tack. Jag får höra med min kontakt i Västkuststiftelsen vad som gäller för leden. Dom höll på att märka leden när vi gick där. Men då har dom tydligen inte märkt hela vägen runt. Jag skriver in en varning i texten och hänvisar till din kommentar så länge.

Jättemånga fina och inspirerande bilder du har på din sida. Flera platser jag inte besökt. Jag har tänkt att promenera en delsträcka på Kuststigen nästa sommar i Lysekils kommun. Från Lysekil och några mil, kanske till Näverkärr i nordöst. Har också tänkt mig en promenad på Kosteröarna, men vill helst gå på stigar. Verkar som det fint med den varan på sydkoster enligt kartan på din sida och bilder.

Ha det bra / Ronny
Ronny von Frank-Einstein

#4 - - AIda:

Jag och mamma gick i Ranebo 28e december och njöt av både utsikt, sjöar och terräng. Detta till stor del tack vare att ditt innehållsrika inlägg dök upp bland de första på Google!

Leden var hyfsat välmarkerad och man förstod vart man skulle gå för utsikten även om kartan fortfarande var felmarkerad. Lite blött på vissa ställen men otroligt fin utsikt i början och inte en människa mötte vi på vägen.

Många av dina inlägg ger mycket bättre information och tips om vandringarna än vad kommunerna gör! Tack för det och jag hoppas att du fortsätter skriva om intressant vandring!

Svar: Jättetack för dom orden Alda. Ja, terrängen vid Ranebo är trevlig, kuperad och trevlig. Skulle vara roligt att gå där snart igen.
Ronny von Frank-Einstein

#5 - - Anna K:

Vi har idag 19 augusti 2020 varit och besökt de ”talande stenarna” Tyvärr är det svårläst numera då färg försvunnit och växtligheten krupit över klipporna. Fint att besöka platsen likväl , där finns mycket stämning och den skapar mycket tankar.
Fint att du dokumenterat platsen .
Har också vandrat vid Bottenstugan.

Svar: Jo jag hörde från någon annan också att tidens tand gnagt på skrifterna. Kanske har stiftelsen som skötte om stenarna lagt ned sitt projekt.
Ronny Frank Sveum

#6 - - Anna K:

Mannen som skrivit texterna hette tydligen George Gustavsson 1899-1985 . Hittade även en bild på honom på Spekeröd hembygdsförenings sida . Synd att ingen orkar bevara denna speciella plats.
Tack för alla fina vandringstips på din blogg.

Svar: Okey, intressant. Tack för infon, jag får gå in och läsa. Tror det var Spekeröd Hembygdsförening som tidigare skötte om stenarna. Men det kan ju ha varit en person som brann för det och som inte är kvar längre.Och kul att du gillar vandringstips.
Ronny Frank Sveum

#7 - - Marina:

Stort tack för din fina blogg.
Jag, min familj och ett fåtal av våra närmsta vänner har kommit ut på en massa spännande vandringar tack vare inspirationen från dina vandingar. Samt vågat oss på en del egna vandringar.
Vi föredrar också stigar framför vägar!
Nu var det ju några år sedan du skrev detta inlägg men jag är lite nyfiken på om du passerade några rast- eller grillplatser? Det står på Länsstyrelsens sida att det ska finnas, men jag kan inte utläsa var från deras karta. Inte på något sätt nödvändigt för vandringen, men kan påverka vad vi packar med oss i ryggsäckarna:-)
MVH
Marina Fredholm

Svar: Hej och tack Marina. Nej jag kommer inte ihåg någon iordningställd rastplats. Men vi gick ju inte hela leden den gången. Jag har tänkt att ta mig runt hela leden i år, det var länge sedan så det är nog en hel del ändrat. Glöm inte att packa ned lite gröt i ryggsäcken, för vandringsleden är bitvis krävande. Men jättefin.

Mvh Ronny Sveum
Ronny Frank Sveum

#8 - - Marina:

Tack för ditt svar Ronny.
Vi har vandrat mycket i Svartedalen men aldrig i denna del, så vi ska verkligen se till att få med oss en bra matsäck.
Förra veckan gick vi dels runt Kvarnsjöarna (jag och maken) och dels vid Kroksjön i (med barn och vänner) . Superfina vandringar båda två men vi blev väldigt glatt överraskade över Kvarnsjöarna. Förstår inte varför det tog så lång tid för oss att gå där..:-)
/Marina

Svar: Ja, runt Kvarnsjöarna är fint. Ni har gått vandringen vid Slereboån - Bergsjön? Den är också mycket fin https://ronnyvonfrankeinsteinsvandringstips.se/2020/october/vandringsleder-i-sleroans-dalgang-rosena.html
Ronny
Ronny Frank Sveum

#9 - - Marina:

Hej igen Ronny,
Vandringen var fantastisk! Krävande, ensligt, vilt och vackert. Och inga iordningställda rastplatser på den slinga som vi gick.
Japp, Slereboån - Bergsjön gick vi i höstas. Också toppenfint.
/Marina


Svar: Härligt, jag får ta en tur dit snart. Det är ju härlig granskog vissa partier och dom är ju lika fina på vinter 🌞😀,
Ronny Frank Sveum

#10 - - Therése:

Om jag hade VETAT i morse att jag skulle hamna i Ranebo naturskog hade jag kanske tittat in här INNAN jag åkte. Men vi hade egentligen en helt annan plan. Jag hade SÅ gärna tittat på det där torpet med alla ordspråken!! Om de fortfarande finns kvar. Kanske hamnar jag i området igen, men det är ju så många platser man vill se att man inte hinner återbesöka alla.

#11 - - Therése:

Dessutom hade vi samma problem som Ingemar Carlsson hade 2016! Ingen märkning utanför reservatet, och vi gick också fel vid Rörsjön. Blev onödigt brant och krångligt när vi skulle leta oss tillbaka till stigen.

Svar: Oj, nu när du skrev denna kommentar kom jag på mig själv med att ha varit lite lat. Efter att en kamrat kom på villovägar, delvis efter att ha läst mitt tips, så tog jag kontakt med ansvarig på Västkuststiftelsen för att få reda på läget. Leden är bitvis mycket dåligt markerad, detta gäller partier utanför reservatet. Både i början och uppe i norr. Jag skulle uppdaterad tipset, men jag har inte fått tummen ur, får göra det i morgon... 😃
När det gäller gården och skrifterna så finns dom kvar men är mer slitna och otydliga idag. fick jag reda på av en tjej som varit där 🌞
Ronny Frank Sveum

#12 - - Göran:

Naturreservat Ranebo; Kartan vid P-platsen är “Dymoniserad” med “Kartan inaktuell, kommer uppdateras” vilket medför att "Svartedalen Vandringskarta" utgiven av Kungälvs OK rekommenderas ety ledmarkeringar (orange) försvinner efter Rörsjön (moturs varv) och återkommer i patinerad form när det är dags att vika av från grusvägen ner mot St Holmevattnets nordligaste del. En grotta skall finnas enligt kartan ca 250 m norr om Svartevatten men jag hittade inget som jag kallar grotta. Ett dämme, just nu med ett litet artificiellt vattenfall, finns vid St Holmevattnets västligaste del. Vidare som andra har påpekat; En hyfsad vy ovanför Flesevattnets nordöstra del. Viss röjning av stigen har skett, men mycket varierande tydlighet på ledmarkeringen kvarstår att åtgärda.
Naturreservat Ranebolund; Ligger söder om vägen, kartan kändes inte färdigritad över detta område, stigen finns ej med (kolla lantmäteriet) och den patinerade och svårfunna ledmarkeringen till den ca 1,5-2 km något svårframkomliga stigen gjorde att leden kändes övergiven. Vidare har någon blandat ihop begreppen "trekking" och "träcka" på leden, skumt område rekommenderas ej. Sen tillkommer ca 700 m landsväg tilllbaka till parkeringen om du går väst-östlig riktning.
Häls. Göran

Svar: Tack Göran!
Jo som jag nu börjar vandringstipset med efter samtal med ansvarig på Västkuststiftelsen så kan dom inte färdigställa leden just nu, på grund av markägare. Men det kommer göras nya försök.
Ronny Frank Sveum

#13 - - Mikael:

Vi gick Ranebo igår lördag 5/2. Superbra orange markering hela vägen runt Stora Holmevatten. Leden är lite ändrad från gamla kartan, men endast vid Hinsevatten. Nån har gjort ett kanonjobb! Tack!

Svar: Härligt, då har Västkuststiftelsen fått löst dom problem med markägare som fanns och då kunnat slutföra arbetet med att bl.a markera upp leden. Tack för infon, jag kommer snart att gå leden😃
Ronny Frank Sveum

Till top