En kvällspromenad på Fjärås Bräckan. Ett naturreservat med utsikt.
11 augusti 2015
Vi fick en fin kvällspromenad på den mer än 10.000 år gamla åsryggen. Utsikten från den 60 meter höga Fjärås Bräckan är milsvid. I öster ligger sjön Lygnern och lång bort i väster Kungsbackafjorden. I foldern om Fjärås Bräckan påstås det att det påstås att detta är enda stället i Sverige där man kan se både hav och en stor insjö från samma plats. Det är mycket möjligt, men vad jag vet säkert är att Fjärås Bräckan är skyddad som naturreservat sedan 1976.
Fjärås Bräckan är belägen strax söder om Kungsbacka. Vi parkerade vid Naturum.
Bild ovan: lådan vid parkeringsplatsen var knökfull med foldrar. I foldern finns en ganska bra karta med vandringsleder och info om intressanta platser på Bräckan. Samma folder finner du som pdf-fil här på Länsstyrelsens sida: http://www.lansstyrelsen.se/halland/Sv/djur-och-natur/skyddad-natur/naturreservat/kungsbacka/Pages/fjaras-bracka.aspx Där kan du även läsa mer om Fjärås Bräckan.
Jag lade rabarber på en folder i den välfyllda lådan och så gav vi oss ut på en uppskattningsvis ca: 3 km lång promenad. Vi började med att följa den 1,5 km långa naturstigen norrut förbi Naturum och bort mot Fjärås kyrka. Den här biten går man egentligen på Hallandsleden. Längst med naturstigen finns nio numrerade stolpar, nr 1 till nr 9. I foldern finns information om varje plats. Nummer 1 t.ex. berättar om dammar och dricksvatten. Vattnet i dammarna på bilden nedan har pumpats upp från Lygnern. Vattnet filttreras sedan när det sjunker ned genom Bräckans gruslager och blir till sist dricksvatten för Kungsbackaborna.
Bild ovan: i bakgrunden Naturum Fjärås Bräcka.
Bild ovan: det fanns en del fint utplacerade bänkar uppe på Bräckan. Utsikt över Lygnern. Bilden nedan visar en Påfågelfjäril
Bilden ovan är plåtad av far. Detta är helt säkert en blomma.
Bilder ovan: dricksvatten från Fjärås Bräckan.
Nu korsade vi över bilvägen och följde gul vandringsled tillbaka söder ut.
Bild ovan: här lämnade vi gul vandringsled för en stund och tog trappan ned till Lygnerns strand.
Bilden ovan är plåtad av far. Nu låg stranden i skugga, alla badgäster hade lämnat.
Bild ovan: lugn och stilla låg Lygnern.
I södra änden av stranden gick vi genom en grind. Vi fortsatte på stigen några meter fram till en lägerplats. Där går en stig upp till höger. Den tog oss upp till gul vandringsled igen, som vi sedan följde åt vänster.
Vandringsleden tog oss genom fina hagar med bl.a. ek, hassel och björk.
I söder korsar gul vandringsled bilvägen igen. Men vi brukar följa stigen genom hela ekhagen. Vi kommer då ut på bilvägen lite längre söder ut än om vi följt gul vandringsled. Men vi snackar om drygt hundra meter. Hm... grinden öppnas från utsidan.
Nu slog vi följe med Hallandsleden över den enbevuxna kullen Svalhögen och tillbaka norrut igen. Utsikten var magnifik.
Bilden ovan har far plåtat.
Bilden ovan har far plåtat. Solen lämnade oss.
Nedan en ganska dålig karta. Jag har märkt med rött hur vi gick. Rött med en gul prick i är naturstigen med dom nio informationspunkterna. Om man inte vill gå trappan ned till Lygnern kan man som sagt istället fortsätta på gul vandringled. Efter Svalhögen gick vi höger ute på ljungheden och tog oss upp till parkeringen via kolerakyrkogården. Men man kan välja att följa Hallandsleden nedom Li gravfält och upp till parkeringen. Hallandsleden är märkt lila på kartan.
Tja, lite förvirrrat kanske, men det går inte att gå så mycket fel.
Se film från detta vandringstips, fast filmat vår och vinter 2012. Hade på tiden när jag gjorde denna film inte planerat att lägga ut filmer för allmän beskådan.
Barnvagnsvänlig promenad? Nja. det går fint uppe på Bräckan, och man kan "rulla" en annan väg ned till stranden vid Lygnern. Men man kan inte rulla med sig en barnvagn på slingan vi gick.
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här : https://drive.google.com/open?id=1W754fvWYbeodMWjxErQQahAQzIc&usp=sharing
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.